Ekici, KamilDurmaz, HüsamettinSağun, EmrullahSancak, Yakup Can2025-05-102025-05-1019961017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/24246/van-da-tuketime-sunulan-pilic-but-ve-gogus-etlerinin-hijyenik-kalitesi-uzerine-bir-arastirmahttps://hdl.handle.net/20.500.14720/425Van'da çeşitli satış yerlerinde tüketime sunulan 20 piliç but ve 20 piliç göğüs olmak üzere toplam 40 numune gene! koloni, koliform grubu mikroorganizmalar, E.coli, toplam stafilokok, koagulaz pozitif stafilokok ve fekal streptokoklar yönünden incelendi. İncelenen örneklerde ortalama olarak genel koloni sayısı; butlarda 1.4x106/gr., göğüslerde 1.0x107/gr., koHform grubu mikroorganizmalar; butlarda 9.6x102/gr., göğüslerde 1.4x103/gr., E.coli; butlarda 7.2x102/gr., göğüslerde, 1.3x103/gr., toplam stafilokok; butlarda 1.3x104/gr., göğüslerde 2.9x104/gr., koagulaz pozitif stafilokok; butlarda 3.6x102/gr., göğüslerde 5.0x102/gr., fekal streptokok sayısı ise; butlarda 1.3x104/gr., göğüslerde 2.0x105/gr. olarak bulundu.Sonuç olarak, incelenen örneklerin hijyenik kalitelerinin iyi olmadığı, ancak gıda zehirlenmesine sebep olabilecek düzeylerde de mikroorganizma içermedikleri tespit edildi.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHalk Ve Çevre SağlığıMikrobiyolojiGıda Bilimi Ve TeknolojisiVan' Da Tüketime Sunulan Piliç But ve Göğüs Etlerinin Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir AraştırmaOther71-2N/AN/A626624246