Ellialtıoğlu, ŞebnebAbak, KazimYasar, FikretKuşvuran, Şebneb2025-05-102025-05-1020081018-94241308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/77345/tuz-stresi-altinda-yetistirilen-tuza-tolerant-ve-duyarli-cucumis-spnin-bazi-genotiplerinde-lipid-peroksidasyonu-klorofil-ve-iyon-miktarlarinda-meydana-gelen-degisimlerhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/20510100 mM tuz uygulanan Cucumis sp. genotiplerine ait bitkilerin yapraklarında Na+, K+, Cl- iyon miktarı, lipid peroksidasyon ve klorofil miktarı bakımından ortaya çıkan değişimler incelenmiştir. Çalışmada iki adet tuza toleransı yüksek ticari çeşit (Galia C8 ve Galia F1), üç adet orta düzeyde tolerant yerel çeşit (Besni, Midyat ve Şemame), iki adet hassas kavun çeşidi (Ananas ve Yuva) ile bir adet acur hattı (C.flexuosus) kullanılmıştır. Tuz uygulanan genotiplerde kontrol bitkilerine göre Na+ ve Cl- iyonlarında önemli düzeyde artışlar meydana gelirken, K+ iyonunda ise azalma görülmüştür. Hücre zarı hasarı göstergesi olan lipid peroksidasyon ürünü MDA miktarı, tuz stresi altında hassas genotiplerde artış göstermiş; buna karşılık klorofil miktarlarında değişen oranlarda kayıplar meydana gelmiştir. Çalışma sonucunda özellikle Na+ ve Cl- iyon miktarlarının tuza tolerant ve hassas kavun genotiplerinin belirlenmesi açısından etkin bir parametre olabileceği görüşüne varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBahçe BitkileriKimyaOrganikZiraat MühendisliğiTuz Stresi Altında Yetiştirilen Tuza Tolerant ve Duyarlı Cucumis Sp.'nin Bazı Genotiplerinde Lipid Peroksidasyonu, Klorofil ve İyon Miktarlarında Meydana Gelen DeğişimlerArticle181N/AN/A132077345