Alişarlı, MustafaBerktaş, MustafaHamza, BozkurtGuducuoglu, HuseyinBozkurt, Edibe N.2025-05-102025-05-1020061300-26942587-0351https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/67749/et-ve-et-urunlerinden-listeria-monocytogenesin-izolasyonuhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13224Amaç: Çalışma, ilimizde et ve et ürünlerinde Listeria suşlarının ve bunların içinde Listeria monocytogenes suşunun bulunma oranını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu amaçla 100 adet kıyma, 50 adet parça et, 25 adet sucuk, 25 adet salam, 25 adet sosis ve 25 adet pastırma örneği alınarak, United States Department of Agriculture (USDA)-Food Safety and Inspection Service (FSIS) tarafından önerilen yöntemle çalışılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda, kıyma örneklerinin %73 (73/100)'ünde, parça et örneklerinin %74 (3750)'ünde, sucuk örneklerinin %76 (19/25)'sında, salam örneklerinin %16 (4/25)'sında, sosis örneklerinin %44 (11/25)'ünde ve pastırma örneklerinin %32 (8/25)'sinde Listeria suşu izole edilmiştir. Bu sonuçlarla; kıyma, sosis ve parça ette en sık L. innocua, sucuk ve pastırmada en sık L. monocytogenes, salamda ise en sık L. welshimeri ile kontaminasyonların oluştuğu saptanmıştır. Sonuç: Et ve et ürünlerinin çiğ olarak ya da yeteri kadar ısı işlemi görmeden tüketilmesi halinde sağlık açısından önemli bir potansiyel güç oluşturabilecekleri kanaatine varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTıbbi Araştırmalar DeneyselMikrobiyolojiGıda Bilimi Ve TeknolojisiTıbbi Laboratuar TeknolojisiEt ve Et Ürünlerinden Listeria Monocytogenes'in İzolasyonuArticle132N/AN/A364167749