Balta, FıkrıŞensoy, Ruhan İlknur Gazioğlu2025-05-102025-05-1020101308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/106915/bazi-uzum-cesitlerinin-van-ekolojik-sartlarina-adaptasyonuhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2207Bu çalışma Van İli ve çevresinde unutulmaya yüz tutmuş bağcılık kültürünün yeniden canlandırılması ve Van İli bağcılığı için yeni alternatiflerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Sultani Çekirdeksiz, Hamburg Misketi, Cardinal, Royal, Hatun Parmağı ve Yalova İncisi olmak üzere, altı sofralık üzüm çeşidinin, Van ekolojik koşullarına adaptasyon kabiliyetleri üç yıl süreyle takip edilmiştir. Cardinal, H. Misketi, S. Çekirdeksiz ve Y. İncisi üzüm çeşitleri, bölgede yetiştiricilik için tavsiye edilmiştir. Royal çeşidi hakkında karara varabilmek için olgunlaşma sürecinin bir süre daha takip edilmesi gerektiği düşünülmektedir. H. Parmağı çeşidi de çok iyi verim ve gelişme göstermesine rağmen, özellikle olgunlaşma problemi nedeniyle ilk etapta bölgeye önerilmemiş; daha uzun süreli gözlemler, bu çeşit için de gerekli görülmüştür. S. Çekirdeksiz çeşidinde 110R anacının, diğer çeşitlerde ise 420A anacının verim ve kalite yönünden daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriTarımsal Ekonomi Ve PolitikaBazı Üzüm Çeşitlerinin Van Ekolojik Şartlarına AdaptasyonuArticle203N/AQ3159170106915