Erdoğan, SibelÖrün, Müslüm2025-05-102025-05-102021https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=8tbPippmWV_b-Irrn9YEArZk-RK9VHh7Nb01uFjW9SOxD82TZ4OUljws2yRIRj2Mhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/21865Bu çalışma, Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek rakımlı yaylalarında doğal olarak yetişen ve bölge halkı tarafından küçükbaş hayvan beslemede yaygın bir şekilde kullanılan kerkol (K-Ferula communicus L.), heliz (H-Prangos ferulacea L.), geven (G-Astragalus microcephalus WILD.) ve meşe yapraklarının (MY-Quercus robur L.) besin madde ve kondanse tanen içerikleri ile nispi yem değerleri ve in vitro gerçek yem sindirilebilirliklerinin yonca kuru otu (YKO) ile karşılaştırmalı olarak belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. İn vitro sindirilebilirliklerin belirlenmesinde DaisyII inkübatör kullanılmıştır. Ham protein (HP) içerikleri bakımından en düşük değer % 7.35 ile H otunda, en yüksek değer ise % 19.28 ile YKO'unda belirlenmiştir (P<0.0001). G daha yüksek asit deterjan fiber (ADF) ve nötral deterjan fiber (NDF) içeriğine, MY ise daha yüksek ham yağ (HY) ve kondanse tanen (KT) içeriğine sahip olmuştur (P<0.0001). En düşük in vitro sindirilebilirlik değerleri, en yüksek hücre duvarı yapı elemanları ve KT içeriği G (% 42.91) ve MY (% 56.22)'ında belirlenirken, en yüksek K (% 70.47) ve YKO (% 71.60) belirlenmiştir (P<0.0001). İncelenen parametreler dikkate alındığında K otunun hayvan besleme açısından diğer alternatif yemlere göre daha uygun olduğu söylenebilir.This study was carried out to determine the nutrient and condensed tannin contents, relative feed values, and in vitro true digestibilities of the Ferula communicus L. (K), Prangos ferulacea L. (H), Astragalus microcephalus WILD. (G) and Quercus robur L. leaves (MY), which are widely grown in the high-altitude plateaus of the Eastern Anatolia, used by the local farmers in feeding of small ruminants. DaisyII incubator was used to determine the in vitro digestibilities. In terms of CP content, the lowest value was determined in H herb with 7.35 %, and the highest value was found in alfalfa hay (AH) with 19.28%, G hay had higher ADF and NDF content and MY included higher CF and condensed tannin (CT) values. While the lowest in vitro digestibility values were found in G hay (42.91 %) and M (56.22 %) with the highest cell wall structural components and CT content, the highest digestibility values were determined for K (70.47 %) and AH (71.60 %) (P <0.0001). Considering the analyzed parameters, it can be said that K hay is more suitable for ruminant feeding than other roughagestrZiraatAgricultureDetermination of in Vitro True Digestibilities and Relative Feed Values of Kerkol, Heliz, Gum-Tragacanth Plant and Oak Tree Leaves as Alternative Feed SourceAlternatif Kaba Yem Kaynağı Olarak Kullanılan Kerkol, Heliz ve Geven Bitkisi ile Meşe Yapraklarının İn Vitro Gerçek Sindirilebilirlik ve Nispi Yem Değerinin BelirlenmesiMaster Thesis74677174