Bilici, MustafaBuran, Cebrail2025-05-102025-05-102021https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=9MiDp3x86xrwjpi5-14w-amAHwX-hn7twwlB5SL3jWxj1BYUomyHKoHv8jz9xg0Mhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/21625Bu tez çalışmasında sütün içerisindeki antibiyotiğin sütten uzaklaştırılma işlemi yapılmıştır. Bir antibiyotik çeşidi olan kanamisinin enstrümental analizi öncesinde moleküler baskılanmış polimer katı faz ekstraksiyonuna (MISPE) dayanan bir metodoloji önermektir. Antibiyotiklerin aminoglikozid sınıfında yer alan kanamisin antibiyotiğinin, ticari olarak satın alınan süt örneklerinden katı faz ekstraksiyonu, moleküler baskılama tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Bu işleminin ardından kanamisin miktarı UV-görünür spektrofotometresi ile belirlendi. Sütteki bu antibiyotik moleküler baskılama yöntemi ile uzaklaştırıldı. Moleküler baskılama tekniği, bir kalıp molekülü etrafında fonksiyonel monomerlerin kovalent veya non-kovalent ( kovalent olmayan) etkileşimlerle kompleks oluşturması ve sonrasında uygun bir işlem süreci ile kimyasal fonksiyona sahip baskılanmış polimerlerin oluşturulması amaçlandı. İşlem sonrasında baskılanmış molekülün uzaklaştırılması ile polimerik yapıda baskılanan moleküle özgü kovuk şeklinde bir boşluk oluşturuldu. Elde edilen bu moleküler baskılanmış polimerler ayırma, kimyasal tayin ve kataliz gibi işlemler için ideal bir malzeme olarak kullanıldı. Sütün içerisindeki ilaç etken madde olan kanamisin antibiyotiğinin tayini için moleküler baskılanmış mikroküreler hazırlandı. Elde edilen sonuçlar önerilen yöntem ile süt içerinde kanamisin tayinini yüksek geri kazanım oranlarında ve düşük bağıl standart sapma ile belirlenebileceği gösterilmiştir.In this thesis, the process of extracting the antibiotic within the milk from the milk was carried out. The purpose is to propose a methodology based on molecularly imprinted polymer solid phase extraction (MISPE) prior to instrumental analysis of kanamycin, a type of antibiotic. Solid phase extraction of kanamycin antibiotic, which takes place in the aminoglycoside class of antibiotics, from milk samples that were purchased commercially performed by molecular imprinting technique. After this process, the amount of kanamycin was determined by UV-visible spectrophotometer. This antibiotic in milk was extracted by molecular imprinting method. Molecular imprinting technique aimed to form a complex of functional monomers around a mould molecule with covalent or non-covalent (non-covalent) interactions, and then to form imprinted polymers with chemical function through an appropriate process. After the process, with the removal of the imprinted molecule, a cavity-shaped space specific to the imprinted molecule in the polymeric structure was formed. These molecular imprinted polymers were used as an ideal material for processes such as separation, chemical determination and catalysis. Molecular imprinting paper surfaces were prepared for the identification of the antibiotic kanamycin, the drug active ingredient in the milk. The results indicated that the proposed method is versatile for detection of kanamycin in milk samples with high recovery rates and low standard deviations.trBiyokimyaBiyokimyaBiochemistryBiochemistrySynthesi̇s and Characteri̇zati̇on of Molecularly Impri̇nted Mi̇crobeads for Detecti̇on of Kanamyci̇nKanamisin Tayini için Moleküler Baskılanmış Mikrokürelerin Sentezi ve KarakterizasyonuMaster Thesis58661979