Erdoğan, SibelKaçmaz, Mehmet Salih2025-07-302025-07-302025https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=5NNqZKwwGohPh6_KCcfp-k7HKOzQ6dEvEduJkQAww__HnPvRyysF6XsJ_A5TqMQQhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/28207Bu çalışmanın amacı, farklı katkıların yonca silajında silaj kalitesi ile yağ içeriği ve bileşiminin yanı sıra çoklu doymamış yağ asit (PUFA)'nin silolama sonrası stabilitesi ve aerobik stabilitesi arasında ilişkiler kurmaktır. Çalışmanın birinci hedefi yüksek PUFA konsantrasyonuna sahip yoncaya silolama sırasında çay polifenol ekstraktı (ÇP, %50 polifenol içeren), meşe tanen ekstraktı (MT, %63 kondanse tanen içeren) ve sükroz (S) ilavesinin lipoliz ve proteoliz üzerindeki etkisini belirlemektir. İkinci hedefi ise hazırlanan katkılı ve katkısız yonca silajlarının laktasyon periyodunun ikinci dönemindeki (70-140. günler arası) süt sığırlarında süt verimi ve süt yağ asidi bileşimi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmada, kontrol-katkısız, 4 g/kg KM ÇP ekstraktı (ÇP), 15 g/kg KM MT ekstraktı ve 10 g/kg KM S katkılı olmak üzere 4 farklı yonca silaj grubu oluşturularak 70 gün boyunca fermentasyona tabi tutulmuştur. Laktasyonun ikinci döneminde 7 baş birden fazla doğum yapmış Simental ırkı süt ineği Switch-back (çapraz geçişli faktöriyel düzenlenmiş) deneme desenine göre rastgele bir şekilde dört muamele dizisinden birine atanmıştır. Denemede her bir periyot 7 gün rasyon adaptasyonu ve 14 gün veri toplama süresi olmak üzere toplam 21 gün sürmüştür. Çay polifenol ve MT ekstraktı katkılı silajlarda ham protein (HP) içeriği sırasıyla %13.09 ve %12.95 olarak belirlenmiş olup katkısız ve S katkılı silajlara göre HP içeriği artmıştır(P<0.05). Tüm katkılı silajlarda protein kaybı kontrol silajına göre daha düşük bulunmuştur (P<0.05). Sükroz katkılı silajlarda suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK) içeriği diğer silajlara göre dikkate değer bir şekilde artmıştır (P<0.05). Silaj fermantasyon kalite kriterleri dikkate alındığında ÇP ve MT katkısı silajlarda toplam azot içerisindeki amonyak azotunu (NH3-N) düşürmüştür. (P<0.05). Tüm katkılı silajlarda laktik asit (LA) içeriği 74.14 ile 94.87 g/kg KM arasında olup, kontrol silajından yüksek bulunurken, bütirik asit (BA) konsantrasyonları düşük bulunmuştur (P<0.05). Katkısız silajda polifenol oksidaz (PPO) enzim aktivitesi (0.77 U/g KM) MT ve S katkılı silajlarla karşılaştırıldığında düşmüştür (P<0.05). Taze yoncada oleik asit (C18:1), alfalinolenik asit (C18:3 n-3), eikosapentaenoik asit (C20:5 n-3), ΣPUFA ve Σn-3 konsantrasyonu en yüksek iken silolama ile bu yağ asitlerin konsantrasyonu düşmüştür (P<0.05). Ancak ÇP katkısı lipolizi engellemiş ve söz konusu yağ asitlerin konsantrasyonu diğer katkı maddelerinden daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Silajlara ÇP ilavesi kuru madde tüketimi (KMT) ve süt verimini artırarak diğer silaj katkı maddelerine göre üstünlük sergilemiştir (P<0.05). Sütte cis-9, trans-11 CLA izomeri içeriği kontrol silajına göre %22.12 artırmıştır (P<0.05). Meşe tanen katkısı ise süt C18:1 cis-9 yağ asidi konsantrasyonu arttırırken n-6/n-3 oranını ve Aterojenik İndeksi (AI) azaltmıştır (P<0.05). Sonuç olarak; MT ve ÇP gibi doğal katkı maddelerinin silaj katkı maddesi olarak kullanımı hem silaj fermantasyon kalitesini hem de süt verim ve süt yağ asidi bileşimini iyileştirme potansiyeline sahip olmuştur. Özellikle konjuge linoleik asit (CLA) içeriğini artırma ve doymamış yağ asitlerini zenginleştirme kapasitelerinden dolayı, bu katkı maddelerinin fonksiyonel süt üretiminde kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.This study aims to establish relationships between silage quality and fat content and composition, as well as the post-silage stability of polyunsaturated fatty acid (PUFA) and aerobic stability in alfalfa silage with different additives. The primary objective of the study is to determine the effects of tea phenol extract (TP, containing 50% polyphenols), oak tannin extract (OT, containing 63% condensed tannins), and sucrose (S)addition on lipolysis and proteolysis during the ensiling of alfalfa with high PUFA content. The secondary objective is to investigate the feeding value and milk fatty acid composition of prepared supplemented and non-supplemented alfalfa silages in mid-lactation dairy cows (70-140 days). In this study, four different silage groups were formed: control (C, without additive), TP (4 g/kg DM), OT (15 g/kg DM), and S (10 g/kg DM), and subjected to fermentation for 70 days. Seven multiparous Simmental dairy cows in mid-lactation were randomly assigned to one of four treatment sequences in a switch-back (cross-over factorial arrangement) experimental design. Each experimental period lasted 21 days, consisting of 7 days of ration adaptation and 14 days of data collection. The crude protein (CP) content in silages supplemented with TP and OT extracts were determined as 13.09% and 12.95%, respectively, showing an increase compared to control and S-supplemented silages (P<0.05). Protein loss was significantly lower in all additive-supplemented silages compared to the control (P<0.05). The water-soluble carbohydrate (WSC) content in S-supplemented silages was notably higher than in other silages (P<0.05). Regarding silage fermentation quality criteria, TP and OT supplementation reduced the ammonia-N (NH3-N) content in total nitrogen (P<0.05). Lactic acid (LA) content in all additive-supplemented silage ranged between 74.14 and 94.87 g/kg DM, being higher than in the control silage, while butyric acid concentrations were lower (P<0.05). Polyphenol oxidase (PPO) activity in the control silage (0.77 U/g DM) was lower compared to OT- and S-supplemented silages (P<0.05). Fresh alfalfa showed the highest concentrations of C18:1, C18:3 n-3, C20:5 n-3, ΣPUFA, and Σn-3 fatty acids, but ensiling reduced these concentrations (P<0.05). However, TP supplementation inhibited lipolysis, resulting in higher concentrations of these fatty acids compared to other additives (P < 0.05). Supplementation with TP extract increased dry matter intake and milk yield, demonstrating statistical superiority among silage additives (P<0.05). The cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid (CLA) isomer content in milk increased by 22.12% compared to the control silage (P <0.05). OT supplementation increased milk C18:1 cis-9 fatty acid concentration while reducing the n-6/n-3 ratio and the Atherogenic Index (AI) (P<0.05). In conclusion, natural additives such as oak tannins and tea polyphenols have the potential to improve both silage fermentation quality and milk production, as well as milk fatty acid composition. Their ability to enhance CLA content and enrich unsaturated fatty acids suggests their applicability in functional milk production.trZiraatBesin DestekleriGallotanenAgricultureDietary SupplementsGallotanenEffects of Polyphenol, Tannin and Sucrose Addition on Milk Yield and Fatty Acid Content, and Proteolysis, Fatty Acid Composition and Fermentation of Ensiled AlfalfaPolifenol, Tanen ve Sükroz Katkısının Yonca Silajında Proteoliz, Yağ Asidi Kompozisyonu, Silaj Fermantasyonu ile Süt Yağ Asidi Bileşimi Üzerine EtkileriDoctoral Thesis128942039