Uğuz, ŞehribanAndiç, Seval2025-05-102025-05-1020161300-30701309-6273https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/208533/mikroorganizmalara-etki-eden-baslica-stres-faktorlerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2599Mikroorganizmalar bulundukları çevresel koşullar içerisinde ısı, oksijen, asit, safra tuzu ve ozmotikstres gibi çeşitli stres faktörlerine maruz kalmaktadır. Mikroorganizmalar, stres ile karşılaştıklarında canlıkalabilir ve/veya gelişmek için çeşitli fizyolojik adaptasyonlar geçirerek ortam koşullarına adapte olabilirler.Stres yanıt sistemi, mikroorganizmanın çeşidine, uygulanan stresin şiddetine ve mikroorganizmanın bustrese adapte edilip edilmediğine göre değişmektedir. Mikroorganizmaların olumsuz koşullara adaptasyonu,saprofitlerin ve gıda kaynaklı patojenlerin inaktivasyonunda bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Gıdagüvenliği ve ürünlerin raf ömrü süresi düşünülünce patojenlerin bu özelliklerinin göz ardı edilmemesigerekmektedir. Probiyotik mikroorganizmalarda olduğu gibi yüksek canlılık oranının istendiği ve patojenmikroorganizmaların ortamdan elimine edilmesinin söz konusu olduğu durumlarda adaptasyon veyatolerans geliştirme üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Bu derleme çalışmasında; ısı, ışık,ozmotik stres ve oksidatif stres gibi başlıca stres faktörlerinin mikroorganizmalar üzerine etkisi,mikroorganizmaların bu stres koşullarındaki adaptasyon durumları ve adaptasyon geliştirme mekanizmalarıincelenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBiyoteknoloji Ve Uygulamalı MikrobiyolojiGıda Bilimi Ve TeknolojisiMikroorganizmalara Etki Eden Başlıca Stres FaktörleriArticle416N/AN/A427434208533