Tuncay, Rabia MehtapAydoğdu, Sümeyye Nur Arasoğlu2025-07-302025-07-3020252149-33592149-864410.36483/vanvetj.1562902https://doi.org/10.36483/vanvetj.1562902https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1309031/presence-of-staphylococcus-aureus-in-white-cheese-determination-of-enterotoxin-and-antimicrobial-resistance-geneshttps://hdl.handle.net/20.500.14720/28164Bu çalışma hem ambalajlı hem de ambalajsız olmak üzere toplam 100 beyaz peynir örneğinde Staphylococcus aureus kontaminasyonu, enterotoksin varlığı ve antibiyotik direncini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) analizi, 50 ambalajsız örneğin 16'sında (%32) ve 50 ambalajlı örneğin 8'inde (%16) S. aureus varlığını göstermiştir. 24 S. aureus pozitif örnekten 46 izolat elde edilmiştir. Ayrıca, enterotoksin üretimiyle ilişkili sed geni, biri ambalajlı biri ambalajsız beyaz peynir örneklerinden elde edilen iki izolatta tespit edilmiştir. İzolatlar eritromisin (%6.52), gentamisin (%10.87), kloramfenikol (%6.52), trimetoprim-sülfametoksazol (%2.37), rifampisin (%15.21), tetrasiklin (%28.26), sefoksitin (%43.47) ve penisilin G'ye (%34.78) direnç göstermiştir. 46 S. aureus izolatında oksasilin ve vankomisin direnci, minimal inhibisyon konsantrasyonu (MİK) yöntemi kullanılarak incelenmiştir. MİK sonuçlarına göre, izolatların hiçbirinin oksasiline dirençli olmadığı tespit edilmiştir. Ancak, izolatların %47.82'si vankomisine direnç göstermiştir. Genel olarak, izolatlar test edilen 10 antibiyotiğin 9'una direnç göstermiştir. Direnç profillerine ek olarak, direnç genleri de araştırılmıştır. 46 S. aureus izolatının 3'ünün (%13.6) mecA genini, 6'sının (%27.2) mecC genini ve 1'inin (%2.17) hem mecA hem de mecC genlerini taşıdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, beyaz peynirde S. aureus tespit edilmesi, hijyen koşullarının yetersiz olduğunu göstermektedir. Yüksek antibiyotik direnci, direnç genlerinin varlığı ve bazı izolatlarda enterotoksin genlerinin bulunması, dirençli mikroorganizmaların insanlara bulaşma riskini işaret etmekte olup, bu durum, hastalık tedavisini zorlaştırabilir ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Bu da şimdi ve gelecekte halk sağlığı açısından endişe verici bir durum oluşturmaktadır.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessPresence of Staphylococcus Aureus in White Cheese: Determination of Enterotoxin and Antimicrobial Resistance GenesBeyaz Peynirlerde Staphylococcus Aureus Varlığı: Enterotoksin ve Antimikrobiyal Direnç Genlerinin BelirlenmesiArticle361N/AN/A14221309031