Tufantoz, Abdurrahman2025-05-102025-05-1020081306-82532147-9895https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/93428/orta-asyadan-balkanlara-turklerde-pisi-ve-helva-pisirme-gelenegihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/1951Sünnî ya da Alevî/Bektaşî Türkleri arasında binlerce yıldır “yağ kokutma” geleneği sürmektedir. Türkler Gök Tanrı’nın rızasını kazanmak için kandil ve arefe günleri ile cenaze sonrası pişi/lokma ve helva pişirirler. Alevî/Bektaşîlerde “kansız kurban” olarak adlandırılan bu tören makalemizin konusunu teşkil etmektedir. Daha sonra bunlar konu komşuya dağıtılır. Bu yazıda da bu geleneğin günümüze yansımaları işlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessFolklorTarihDin BilimiKültürel ÇalışmalarOrta Asya'dan Balkanlar'a Türklerde Pişi ve Helva Pişirme GeleneğiArticle045N/AQ3698293428