Alişarlı, MustafaKara, RecepTelli, RaziyeAkkaya, Levent2025-05-102025-05-1020071017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/74330/afyonkarahisarda-tuketime-sunulan-cig-sut-ve-peynirlerde-ecoli-0157h7-varliginin-belirlenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13393Bu çalışmada, Afyonkarahisar il merkezinde bulunan çeşitli bakkal ile marketlerden satın alınan 100 adet çiğ süt ve semt pazarlarından satın alınan 100 adet beyaz peynir örneğinde E. coli 0157:H7 varlığı ve yaygınlığı araştırılmıştır. E. coli O157:H7’nin izolasyon ve identifikasyonu’nda İmmuno Manyetik Separasyon (İMS) metodu ile Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (Food and Drug Administiration/FDA) önerdiği metot kullanılmıştır. Analize alınan 100 adet çiğ süt örneğinden 3’ünde (%3) ve 100 adet peynir örneğinden 1’inde (%1) E. coli O157:H7 tespit edilmiştir. Sonuç olarak, çiğ süt ile beyaz peynirlerin E. coli O157:H7 ile bulaşmada kaynak olabileceği ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehdit oluşturabileceği kanaatine varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiMikrobiyolojiVeterinerlikAfyonkarahisar'da Tüketime Sunulan Çiğ Süt ve Peynirlerde E.coli 0157:h7 Varlığının BelirlenmesiArticle181N/AN/A1574330