Yarılgaç, Tarık2025-05-102025-05-1020011018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/28307/some-characteristics-of-native-sour-cherry-genotypes-grown-by-seed-in-van-regionhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/851Bu çalışmada Van ve çevresinde tohumdan yetişmiş 50 vişne tipinin teknolojik durumları ön planda tutularak fiziksel ve kimyasal özelliklerine yer verilmiştir. Yapılan analizler sonucu meyve ağırlıkları 1.93 - 3.39 g, çekirdek boyları 0.70±0.19 - 0.96±0.05 cm, çekirdek ağırlıkları 0.17-0.32 g, pH 3.41-3.83, SÇKM %9.80-%15.60 arasında belirlenmiştir. Duyusal değerlendirmelerde tat, kabuk altı rengi, meyve eti rengi gibi gözlemler dikkate alınmıştır. Ayrıca ağaçların taç uzunluğu (247-575 cm), gövde çapı (2.38-12.93 cm) gibi morfolojik özellikleri de belirlenmiştir. Duyusal analizlerde meyvelerin çoğunun tadı orta ekşi olarak belirlenmiştir. Bazı genotiplerin ıslah çalışmaları için meyve özellikleri ve soğuklara dayanım yönünden daha detaylı araştırmalarla ele alınması vurgulanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriSome Characteristics of Native Sour Cherry Genotypes Grown by Seed in Van RegionArticle112N/AN/A131728307