Başbuğan, YıldırayComba, BahatAksu, Devrim SarıpınarComba, ArzuMis, Leyla2025-05-102025-05-1020232687-471710.52827/hititmedj.1281145https://doi.org/10.52827/hititmedj.1281145https://hdl.handle.net/20.500.14720/19771Amaç: Dünya çapında fitoterapi yöntemleri büyük önem kazanmakta ve bu alandaki çalışmalar her geçen gün önemini artırmaktadır. Bu çalışmada deneysel olarak diyabet oluşturulan ratlarda toplam antioksidan, oksidan durum, oksidatif DNA hasarı, glikoz ve hemoglobin A1c düzeyleri ve arpa çimi suyunun bu parametreler üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışma için 4 grup oluşturuldu ve her grupta 250-350 gr ağırlığında 6 erkek rat kullanıldı. Kontrol grubu; serum fizyolojik periton içi yol ile enjekte edildi, Diyabet grubu; diyabet, streptozotosin kullanılarak oluşturuldu, Arpa çimi grubu; 4 hafta oral olarak arpa çimi suyu (3 ml/sıçan/gün) verildi, Diyabet+Arpa çimi grubu; streptozotosin ile diyabet oluşturuldu ve 4 hafta boyunca arpa çimi suyu oral olarak verildi. Bulgular: Arpa çimi suyu, streptozotosin kaynaklı diyabette kan şekeri, glikoz, HemoglobinA1c, toplam oksidatif durum ve oksidatif stres gösterge değerlerini düşürdüğü, toplam antioksidan değerini ve canlı ağırlıkları arttırdığı belirlendi. Ayrıca arpa çimi suyu ilavesinin bu parametreler üzerinde belirgin koruyucu etki ve iyileşme sağladığı tespit edildi. Sonuç: Bu bulgulardan yola çıkarak arpa çimi suyunun şeker hastalığında anti-diyabetik, anti-oksidan etki gösterdiği ve kilo kaybını önlediğini söyleyebiliriz.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiTıbbi Araştırmalar DeneyselKimyaAnalitikEndokrinoloji Ve MetabolizmaVeterinerlikArpa Çiminin Diyabetli Ratlarda Antioksidan Kapasitesine ve Dna Hasarına EtkisiArticle53N/AN/A149155