Okut, Nese2025-05-102025-05-1020192146-05742536-461810.21597/jist.491129https://doi.org/10.21597/jist.491129https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1140570/van-ilinden-secilmis-bazi-tibbi-bitkilerin-agir-metal-iceriklerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/18297Tedavi amacıyla çay olarak geniş bir kullanımı olan 9 bitki türü Van (Türkiye)'den seçilerek Al, Fe, Mn, Zn, Ni, As, Cd, Pb, Cr, Cu, Co ve Sr seviyeleri belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan bitkiler: Sarı kantaron (Hypericum ssp.), civan perçemi (Achillea ssp.), hatmi (Alcea ssp), adaçayı (Salvia ssp.) ısırgan otu (Urtica ssp.), kekik (Thymus ssp), acı cehre (Frangula alnus), papatya (Matricaria ssp.) ve uçkun (Rheum ribes)'dur. Toplam olarak farklı kısımları kullanılan 34 örnek incelenmiştir. Bitki örnekleri dört farklı satış istasyonundan toplanmıştır. Örnekler mikrodalga yöntemi ile parçalanmış (yakılmış) ve ICP-OES (Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry) spektrometre ile ölçümler belirlenmiştir. Örneklerin mikroelement içerikleri şu şekilde sıralanmıştır: Al (0.597-32.852), Fe (0.331-18.797), Mn (0.08-1.06), Zn (0.1-0.409), Ni (0.015), As (0.104), Cd (0.00-0.03), Pb (0.00-0.16), Cr (0.002-0.111), Cu (0.063-0.292), Co (0.01-0.09) ve Sr (0.107-1.925) ppm. İncelenen tıbbi bitkilerin mikro element seviyeleri belirlenmiş ve insan sağlığı açısından güvenli olduğu sonucuna varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiSu KaynaklarıKimyaAnalitikMikrobiyolojiJeokimya Ve JeofizikÇevre BilimleriSağlık Bilimleri Ve HizmetleriFarmakoloji Ve EczacılıkVan İlinden Seçilmiş Bazı Tıbbi Bitkilerin Ağır Metal İçerikleriArticle91N/AN/A5335441140570