Ocak, ElvanCeylan, ZaferTorusdağ, Gülşen BeratÇakır, Merve UçkanKoç, PelinOkat, Çinuçen2025-05-102025-05-1020212147-877510.21325/jotags.2021.913https://doi.org/10.21325/jotags.2021.913https://hdl.handle.net/20.500.14720/18746Günümüzde yerel mutfak kültürlerine artan yoğun turistik talep ve gastronomi turizmi deneyimlerinin\rotantikleşmesi mutfak kültürlerinin turistik bir ürün olarak değerlendirilmesini mümkün kılmaktadır.\rAncak yerel mutfak kültürlerine ait bilgilerin küreselleşme ile birlikte etnik özelliklerinden\ruzaklaşması gibi endişeler çoğaldığından, Van mutfak kültürüne ait değerlerin kültürel miras\rkapsamında değerlendirilmesi büyük bir önem kazanmaktadır. Bu çalışma ile günümüzde oldukça\rpopüler turizm çeşitlerinden biri olan gastronomi turizmi kapsamında Van şehrini bir cazibe merkezi\rhaline getirmek, aynı zamanda Van’ı ziyaret edecek olan yerli ve yabancı turistlere gastronomi rehberi\rolmak, yerel lezzetlerin sürdürülebilirliğini ve değerlerin korunması, kayıt altına alınması ve\rtanıtılmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında geçmişten günümüze Van\rmutfak kültürüne dâhil olmuş ürünler, nitel analiz yöntemlerinden biri olan doküman analizi\rtekniğinden yararlanılarak belirlenmiş ve sunulmuştur. Bu bağlamda, Van şehrine ait otlu peynirden\rkavuta, ışgından (Rheum ribes) erişteye, keledoştan ciğer köftesine, Van balığından Van pastasına\rkadar çeşitli yerel mutfak ürünlerinin ismi ve içeriği zengin mutfak kültürüne sahip Van iline ait bir\rgastronomi rotası oluşturulması gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, makale içeriğinde detayları\rverilen yöreye özgü yemekler ve ürünler bu duyguyu ve heyecanı daha da güçlendirmektedir. Bu\rbağlamda, çalışmanın bulguları doğrultusunda Van şehrinin gastronomi rotası önerilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessOtelcilikKonaklamaSpor Ve TurizmBeslenme Ve DiyetetikİşletmeYerel Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Kapsamında Van Gastronomi Rotası\rönerisiArticle94N/AN/A26552669