Akkaya, LeventAlişarlı, MustafaSolmaz, Hasan2025-05-102025-05-1020031017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/38567/sut-ineklerinde-meme-basi-derilerinin-bazi-mikroorganizmalar-ve-cig-sutlerininde-mikrobiyolojik-kalite-yonunuden-incelenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12769Bu araştırma, meme başı derisi ile ilk sağılan çiğ sütün hem mikrobiyal kontaminasyon düzeylerini hem de bunların kontaminasyondaki rollerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Van ili çevresindeki 5 farklı çiftlikten 100 adet sağmal süt ineğine ait meme başı derisi ve aynı ineklere ait çiğ süt örneği mikrobiyolojik olarak incelenmiştir. Bu kapsamda; aerob genel bakteri, enterobakteri, fekal streptekok, mikrokok/stafilokok, pseudomonas ve sülfit indirgeyen anaerob ile maya/küf sayılan belirlenmiştir. İncelenen çiğ süt örneklerinde; aerob genel bakteri, enterobakteri, fekal streptekok, pseudomonas, mikrokok-stafilokok ve sülfit indirgeyen anaerob ile maya/küf sayıları aynı sıra ile ortalama olarak 3,17, 0,60, 0,65, 2,17, 0,81, 0,68 ve 0,14 loğ kog/ml düzeyinde belirlenmiştir. Meme başı derisi örneklerinde yine aynı sıra ile; 4,26, 0,92, 1,36, 2,54, l, 78, 1, 78 ve 0,75 loğ kob/ml seviyesinde saptanmıştır. Çiğ sütte aerob genel canlı en yüksek 105 kob/ml seviyesinde ve sadece 5 (%5) örnekte bulunurken, örneklerin %82 'sinde 102-103 kob/ml olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sağılan memenin düzenli olarak sağlık kontrolü yapılır, meme, sağım, personel ve ekipman hijyenine gerekli özen gösterilir ve sağımdan tüketim merkezlerine kadar soğuk zincir hrılmaksızm sürekli korunursa, çiğ sütün başlangıç itibarı ile tatmin edici mikrobiyal yüke sahip olabileceği kanaatine varılmıştır. Bunu sağlamak için ele, süt üreticilerinin hijyenik kurallar hakkında bilgilendirilmesi zorunludur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi Ve TeknolojisiVeterinerlikSüt İneklerinde Meme Başı Derilerinin Bazı Mikroorganizmalar ve Çiğ Sütlerininde Mikrobiyolojik Kalite Yönünüden İncelenmesiArticle141N/AN/A353938567