Başkaya, RuhtanYoruk, MecıtKaraca, TuranYıldız, AhmetÇakmak, Ömer2025-05-102025-05-1020041017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/72277/istanbulda-tuketime-sunulan-koftelerin-histolojik-mikrobiyolojik-ve-serolojik-kalitesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12921Bu çalışma, İstanbul’da tüketime sunulan hazır köftelerin histolojik, mikrobiyolojik ve serolojik kalitesinin saptanması amacıyla planlandı. Bu amaçla İstanbul Anadolu yakasındaki Fast-Food ve süpermarketlerden 75 hazır köfte örneği toplandı. Histolojik kesitlerden hazırlanan preparatlarda örneklerin 4 (%5.4)’ ünde az ve 2 (%2.7)’ sinde çok az miktarda yenmeyen dokuya rastlandı. Mikrobiyolojik analizler sonucunda toplam aerobik mezofilik genel canlı, koliform, Escherichia coli, Koagulaz pozitif Staphylococcus aureus, maya ve küf sayısı sırasıyla 5.6x105, 5.2x103, 4.3x101, 3.2x103, 2.6x104 ve 9.6x104 kob/g olarak tespit edildi. Numunelerin 9 (%12)’ unda sülfit indirgeyen anaerob bakteri ve 4 (%5.4)’ ünde salmonella pozitif bulundu. İncelenen örneklerde at ve domuz etine rastlanmadı. Sonuç olarak, İstanbul’un Anadolu yakasında tüketime sunulan köftelerin histolojik ve mikrobiyolojik olarak istenen kalitede olmadığı, serolojik olarak ise uygun oldugu saptandı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHalk Ve Çevre SağlığıGenel Ve Dahili TıpMikrobiyolojiİstanbul'da Tüketime Sunulan Köftelerin Histolojik, Mikrobiyolojik ve Serolojik KalitesiArticle151-2N/AN/A535772277