Abak, KazimKusvuran, SebnemYasar, FikretEllıaltıoglu, Seküre Sebnem2025-05-102025-05-1020071300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/74240/bazi-kavun-cucumis-sp-genotiplerinin-tuz-stresine-tepkilerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13391Öz: Arastırmada, kavunda tuza tolerans bakımından genotipler düzeyinde farklılıgın bulunup bulunmadıgını ortaya koymak; tuza toleransın belirlenmesinde bitki biyomas degerlerinin ve yapraklarda iyon biriktirme derecesinin kullanılma olanagını iincelemek amaçlanmıstır. Ayrıca tuz stresinde yapraklarda MDA miktarındaki artıs incelenmistir. 36 adet farklı genotip, tuza tolerans ve duyarlılık özelligi bakımından farklı parametrelere göre sıralanmıs, özellikler arasındaki korelasyon katsayıları belirlenmistir. Kavunda tuz zararının Na+ ve Cl- iyonlarının toksik etkisinden kaynaklandıgı, bu iyonları bünyede az bulunduran genotiplerde tuza toleransın daha yüksek oldugu gözlenmistir. Denemede kullanılan genotipler arasında Midyat, Besni ve Semame kavun genotipleri tuza tolerant olarak belirlenirken; Ananas ve Yuva çesitlerinin tuza en duyarlı kavun çesitleri oldugu ortaya konmustur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriÇevre BilimleriBazı Kavun (Cucumis Sp.) Genotiplerinin Tuz Stresine TepkileriArticle134Q3Q339540474240