Testereci, HalukAlgün, EkremTuncer, İlyasKahraman, TahirYörük, İbrahim H.Türkdoğan, M. Kürşad2025-05-102025-05-1019961300-49482148-5607https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/41688/mide-ve-ozofagus-kanserlerinde-serum-ve-dokuda-a-ve-e-vitamini-duzeylerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/402A ve E vitaminleri antioksidan özellikleri nedeniyle gastrointestinal sistem kanserlerinin lipid peroksidasyon yolu ile gelişiminin önlenmesinde önemli role sahiptirler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Gastroenteroloji Bilim Dalında özofagus kanserli 7 hasta ile mide kanserli 12 hastanın serum ve biyopsi örneklerinde A vitamini esteri (retinol asetat) ve E vitamini izomerleri (alfa, gamma ve total tokoferoller) araştırıldı. Mide kanseri grubunda serum ortalama retinol asetat düzeyi anlamlı şekilde yüksekti. Her iki kanser grubunda serum ortalama tokoferol düzeyleri anlamlı olmamakla beraber düşük bulundu. îlginç olarak, her iki kanser grubunun doku örneklerinde retinol asetat ve tokoferol düzeyleri belirgin derecede düşük bulunmuştur (p<0.03, p<0.08). Bu sonuçlar özofagus ve mide kanserlerinde özellikle doku düzeyinde antioksidan özellikteki A ve E vitaminlerinin eksikliğinin kan¬ser etyopatogenezi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaTıbbiOnkolojiGastroenteroloji Ve HepatolojiMide ve Özofagus Kanserlerinde Serum ve Dokuda A ve E Vitamini DüzeyleriOther74Q4Q332733041688