Bayraktaroğlu, TanerDoğan, EkremKoçak, GülayKoçak, ErdemKülah, EyüpErkoç, RehaSayarlioglu, Hayriye2025-05-102025-05-1020051300-26942587-0351https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/51351/rakimin-idrarda-protein-atilimi-uzerine-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13126Amaç: İdrar protein miktarı 24 saatlik idrar toplanarak ölçülür ve günlük 150 mg'a kadar olan değerler normal kabul edilir. Normal populasyonda deniz seviyesinden yükseğe çıkıldıkça proteinürinin normal seviyelerinin değişip değişmediği bilinmemektedir. Çalışmamızda 1727 m rakımda yaşayan sigara içmeyen sağlıklı insanlardaki proteinüri seviyelerini deniz seviyesindeki sağlıklı populasyonla karşılaştırdık. Yöntem: Denizden 1727 m yüksek bir yerleşim yeri olan Van ile deniz seviyesindeki Zonguldak'ta yaşayan sağlıklı ve sigara içmeyen, Van'dan 35 (21 kadın, 14 erkek/yaş aralığı: 16-74, yaş ort.: 36,7±15 yıl) Zonguldak'tan-28 (15 kadın,13 erkek, yaş aralığı:22-62, yaş ort.:. 42,1±12,1 yıl) gönüllü katılımcı çalışmaya alindi, Her iki grup arasında yaş, cins,hemoglobin ve ürik asit düzeylerinde istatistiksel açıdan fark yoktu. Van'da ölçülen idrar protein ortalama 60±29,8 (10-13Q jn'g/dl), Zonguldak'ta 64,7±29,8 (10-130,5 mg/dl) idi (p=0,53), Sonuç: Çalışmamızdaki vaka grubunda proteinüri açısından her iki grup arasında anlamlı fark bulunamadı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGenel Ve Dahili TıpRakımın İdrarda Protein Atılımı Üzerine EtkisiArticle122N/AN/A15315551351