Kaplanoğlu, VeyselÖzbek, HanefiÖntürk, HaticeAcıkara, Özlem Bahadır2025-05-102025-05-1020072602-3741https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/76091/reyhan-ocimum-basilicum-l-ucucu-yaginin-antienflamatuvar-aktivitesinin-arastirilmasihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13320Amaç: Bu çalışmada, reyhan (Ocimum basilicum L.) (OB) uçucu yağının sıçanlarda carrageenan’la oluşturulmuş sağ-arka pençe ödemi modelinde antienflamatuvar etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Serum fizyolojik kontrol, etil alkol kontrol, indometazin (3 mg/kg) referans grupları ile OB (0.025 mL/kg), OB (0.050 mL/kg) ve OB (0.100 mL/kg) grupları oluşturuldu. Sıçanların sağ arka-pençeleri pletismometre aracılığı ile ilaç uygulamasından önce ölçüldü. Ardından ilaç periton içi yolla verildi. Subplantar yolla lambda-carrageenan uygulandı ve bu uygulamadan üç saat sonra sağ-arka pençe hacmi tekrar ölçüldü. Her iki ölçüm arasındaki fark gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma sonunda indometazin’in % 95.70, OB (0.025 mL/kg)’nin % 38.38, OB (0.050 mL/kg)’nin % 58.25 ve OB (0.100 mL/kg)’nin % 57.70 oranında antienflamatuvar etkinlik gösterdiği saptandı. İstatistiksel olarak her üç doz OB’nin kontrol grubuna göre anlamlı seviyede antienflamatuvar etkinlik gösterdiği, bu etkinin indometazin’den daha zayıf olduğu tespit edildi. Sonuç: OB uçucu yağının indometazinden daha zayıf bir antienflamatuvar aktiviteye sahip olduğu kanaatine varıldı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTıbbi Araştırmalar DeneyselBiyokimya Ve Moleküler BiyolojiReyhan (Ocimum Basilicum L.) Uçucu Yağının Antienflamatuvar Aktivitesinin AraştırılmasıArticle174N/AN/A20120476091