Türkoglu, NalanÇam, İrfan2025-05-102025-05-1020041018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/37463/studies-on-some-phenological-and-pomological-traits-of-mulberries-grown-in-edremit-and-gevas-regionhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12951Bu çalışmada Edremit ve Gevaş yöresi dutlarının Fenolojik ve Pomolojik özellikleri ile seleksiyonu üzerinde çalışılmış, meyvecilik ve süs bitkileri açısından en iyi tiplerin seçilmesi amaçlanmıştır. 1998 ve 1999 yılında 2 yıl boyunca vejetasyon devresinde seçilen tiplerin fenolojik ve pomolojik gözlemleri ile 1999 yılında meyveler üzerinde laboratuvar analizleri yapılmıştır. Fenolojik ve pomolojik gözlemler sonucunda, tam tomurcuklanma zamanı 5-17 Mayıs (El, G4), ilk tomurcuk patlama zamanı 6-18 Mayıs (E1-G4), tam çiçeklenme zamanı 20 Mayıs - 3 Haziran (E5-G11), ilk meyve çıkış zamanı 6-19 Mayıs (E1-G4), sürgün gelişimine başlama zamanı 10-24 Nisan E1-E5), sürgün gelişiminin bitiş zamanı 28 Ekim - 12 Kasım (E4-E5), meyvelerin olgunlaşmaya başlama zamanı 18 Haziran - 10 Temmuz (E1-G17) yaprak döküm aralığı 27-30 gün ile 51 gün (G14-G17) vejetasyon periyodu 14 Nisan - 12 Kasım (E3-E5), çiçek ve yaprak rengi koyu yeşil olarak tespit edilmiştir. Laboratuvar analizleri sonucunde selekte edilen 25 dut tipinde ortalama meyve ağırlığı 1.38 - 3.08 g (G1-G2), pH5.6-7.4 (E5-G1), % şeker 8.73 -12.30 (G7-G18), SÇKM 15.79-19.71, (G9-G14), % nem (Su) oranı 76-83 (G7-G5), titrasyon asilliği (sitrik asit cinsinden) 0.163 - 0.264 (Gl 1-G13) arasında değiştiği tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre meyvecilik ve süs bitkileri açısından ümitvar dut tipleri ortaya çıkarılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat Mühendisliğiİstatistik Ve OlasılıkStudies on Some Phenological and Pomological Traits of Mulberries Grown in Edremit and Gevaş RegionArticle142N/AN/A12713137463