Çavuşoğlu, ŞeydaOk, Fehmi2025-05-102025-05-102021https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92QniAMz0qzHNw6Nfd2X-Jt5hWi4vV39lgLlSTrBLDEX46https://hdl.handle.net/20.500.14720/21524Bu tez çalışmasında Van'ın Çaldıran ilçesinde jeotermal seralarda topraksız tarımda yetiştirilen Seyit F1 domates çeşidinde farklı dozlarda 1-MCP ve modifiye atmosfer uygulamasının depolama süresi ve meyve kalitesini korumada etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla hasat edinen meyveler 10℃'de 24 saat boyunca ön soğutmaya tabi tutulmuştur. Ön soğutmadan çıkarılan meyveler 3 guruba ayrılmıştır. Birinci grup meyveler kontrol olarak hiçbir uygulama yapılamamıştır. İkinci grup meyvelere 1 m3 hacmine sahip hava geçirmeyen ortamda 625 ppb 1-MCP (1-metilsiklopropen) 24 saat süre ile uygulanmıştır. Üçüncü grup domates meyvelerine ise 1250 ppb 1-MCP uygulanmıştır. Uygulamanın ardından domates meyveleri 600 ml hacmine sahip şeffaf ve kapaklı bardaklara yaklaşık 210±10 gr meyveler yerleştirildikten sonra soğuk hava deposunda 20℃' de ve %85-90 nemde 39 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Depolama periyodu süresince meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, pH, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, meyve kabuk rengi (L*, a*, b*, C° ve h°), antioksidan enzim analizleri (askorbat peroksidaz (APX), süperoksiddismutaz (SOD), katalaz (CAT) aktivitesi, malondialdehit (MDA), toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi, klorofil, dışsal etilen miktarı, solunum hızı ve ambalaj içi gaz bileşimi analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilerle hasat sonrası açısından alternatif bir uygulama olan 1-MCP (metilsiklopropen) uygulamasının olgunlaşmayı geciktirdiği ve kalite parametrelerini koruduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda 625 ppb 1-MCP (metilsiklopropen) uygulamanın olgunlaşmayı geciktirmede daha etkin olduğu tespit edilmiştir.In this thesis, it was aimed to determine the effectiveness of 1-MCP and modified atmosphere application at different doses in the preservation of storage time and fruit quality in Seyit F1 tomato cultivar harvested in Çaldıran district of Van province. For this purpose, the harvested fruits were pre-cooled at 10°C for 24 hours. Fruits removed from pre-chilling are divided into 3 groups. The first group of fruits was taken as the control group, no application was made. 625 ppb of 1-MCP (1-methylcyclopropene) was applied to the second group of fruits in an airtight environment in a volume of 1 m3 for 24 hours. 1250 ppb of 1-MCP was applied to the third group tomato fruits. After the application, approximately 210±10 g of fruit were placed in 600 ml transparent and capped glasses and then stored in a cold storage at 20°C and 85-90 % humidity for 39 days. In fruit samples during storage; weight loss, pH, water soluble dry matter, titreable acid content, fruit skin color (L*, a*, b*, C° and h°), antioxidant enzyme analyzes (ascorbate peroxidase (APX), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) activity in the package, malondialdehyde (MDA), total phenolic content and antioxidant activity, chlorophyll, exogenous ethylene content, respiratory rate and gas composition were analyzed. With the data obtained, 1-MCP (methylcyclopropene) to be an alternative in terms of postharvest as a result of the study, which is an application that delays ripening and preserves quality parameters. it has been determined that 625 ppb of 1-MCP (methylcyclopropene) application is more effective in delaying ripening.trZiraatSoğuk depolamaAgricultureCold storageResponse of 1‐methylcyclopropene (1-Mcp) Treated Green Mature Tomato Fruit To Modified Atmosphere Storage Conditions1-metilsiklopropen (1-mcp) Uygulanan Yeşil Olgun Domates Meyvesinin Modifiye Atmosferde Depolama Koşullarına EtkisiMaster Thesis79695739