Köse, ŞenolAltun, İbrahim2025-05-102025-05-1020161308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/229172/geleneksel-kelle-peynirinin-bazi-ozelliklerinin-belirlenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2713Kelle peyniri Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde aile ekonomisi içerisinde veya küçük işletmelerde üretilen bir peynir çeşididir. Bu peynir, belirtilen bölgenin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun sütlerinden elde edilmekte, salamura içerisinde olgunlaştırılmaktadır. Starter kültür kullanılmadan üretilen Kelle peyniri kendine özgü tat ve aromaya sahiptir. Bu çalışmada, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden temin edilen 16 adet Kelle peynirinin kimyasal, biyokimyasal özellikleri ile mineral madde içeriği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ortalama kurumadde % 68.24, kül % 11.77, yağ % 26.08, protein % 25.49, tuz % 6.75, su aktivitesi 0.77, % suda çözünen azot oranı 4.90, % 12 trikloroasetik asitte çözünen azot oranı 1.39, % 5 fosfotungistik asitte çözünen azot oranı 0.87, toplam yağ asitliği % 3.22, pH 5.82 ve asitlik (laktik asit cinsinden) % 0.31 olarak bulunmuştur. Peynir örneklerinin kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, mangan, demir, çinko ve bakır miktarlarının değişim aralığı sırasıyla 4344.76-9273.79, 8578.94-18674.18, 166.29-575.15, 127.04-392.11, 0.16-0.80, 2.08-6.44, 22.70-65.37, 0.72-5.43 mg/kg olarak bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaTıbbiGıda Bilimi Ve TeknolojisiGeleneksel Kelle Peynirinin Bazı Özelliklerinin BelirlenmesiArticle264N/AQ3642647229172