Aktaş, NahitAldemir, Adnan2025-06-302025-06-302008https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=wBmNpkQC9Nhi90NLW7E7-fdfulxijI3iWj4JOzCvttaoljqWAza_DokKe2UG0--Phttps://hdl.handle.net/20.500.14720/27658Anilinin enzimatik oksidatif polimerleşme reaksiyonu sulu ortamda, oda sıcaklığında, polielektrolit bileşen varlığında, kesikli bir reaktörde gerçekleştirildi. Polimerleşme reaksiyonunu başlatmak için Trametes versicolor (ATTC 200801)'den elde edilen lakkaz enzimi kullanıldı. Reaksiyon koşullarının optimizasyonu için reaktörde başlangıç çözünmüş oksijen derişimindeki azalmaya bağlı olarak cevap yüzeyi yöntemi kullanıldı ve bu yöntemin sonuçları Design Expert 6.0 paket programının deneme sürümünde incelendi. Başlangıç reaksiyon hızını etkileyen parametreler ve başlangıç reaksiyon hızı üzerinde etkin olduğu aralıklar ortam pH'sı (3-8), monomer konsantrasyonu (10-122mM) ve sıcaklık (20-51oC) program değişkenleri olarak belirlendi. Belirlenen parametre aralıkları Design Expert 6.0 paket programına uygulanarak program tarafından önerilen 20 deney sırasıyla gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlar ile çalışma parametreleri arasındaki ilişki istatistiksel analiz yöntemi ile değerlendirildi.Enzymatic oxidative polymerization of aniline has been carried out in buffer medium with presence of polyelectrolyte at room temperature in a batch reactor. Laccase enzyme derived from Trametes versicolor(ATCC 200801) has been used for start to polymerization reaction as enzyme catalyst. Design Expert 6.0® trial version has been utilized to optimize the medium conditions for maximizing the initial polymerization reaction rate. Medium temperature (20-51 oC) and pH (3-8) and aniline concentration (10-122 mM) were chosen as the parameters which were considered most effective on the initial reaction rate. Determined parameter ranges applied and 20 runs carried out by giving this program. Obtained results(initial rection rates) evaluated with Design Expert 6.0® trial version by statically methods. In this step results(responses of program) were processed using Design Expert 6.0® program including ANOVA to obtain the interaction between the process variables and responses. The optimum medium temperature, pH and aniline concentration were determined to be 36 oC, 5.5 and 100 mM respectively. The quality of the fit of polynomal model was expressed by the coefficient of determination R2, and its statical significance was checked by the F-test in the same program.trKimyaChemistryEnzymatically Synthesis of Polyaniline and Optimization of the Reaction ConditionsPolianilinin Enzimatik Olarak Sentezlenmesi ve Reaksiyon Koşullarının Optimize EdilmesiMaster Thesis70213625