Bozkurt, Mehmet AlıÇimrin, K. MesutKaraca, Siyami2025-05-102025-05-1020011300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/26999/figarpa-karisimlarinda-gubrelemenin-otun-verim-ve-kimyasal-kompozisyonuna-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/941Bu araştırma, Van koşullarında değişik dozlarda azot (0 ve 6 kg N / da) ve fosforlu (0, 4, 8, 12 kg P2O5 / da) gübrelemenin fiğ+arpa (Vicia villosa spp. dasycarpa+ Hordeum vulgare L.) karışımında, kuru ot verimi ve kimyasal kompozisyona etkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Azotlu gübreleme, karışımın yaş ve kuru ot verimi ile bitki boyu, otun N ve P içeriklerini önemli olarak artırırken, botanik kompozisyondaki fiğ oranını azaltmıştır. Fosforlu gübreleme ise karışımın yaş ve kuru ot verimleri ile N ve P içeriklerini önemli olarak artırmışlardır. Kaliteli ve yüksek ot verimi için fiğ+arpa karışımına, bu koşullarda tesis gübrelemesi olarak dekara 6 kg N ve 8-12 kg fosforlu gübre verilmesi önerilebilir. Bitki analizleri sonucunda, karışımdaki otun P, K, Ca, Mg, Zn ve Mn içerikleri hayvan beslemesi açısından yeterli düzeyde bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBitki BilimleriFiğ+arpa Karışımlarında Gübrelemenin Otun Verim ve Kimyasal Kompozisyonuna EtkisiOther74Q3Q3323626999