Meral, RaciyeDoğan, İsmail Sait2025-05-102025-05-1020041018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/37448/piyasaya-sunulan-gofretlerin-kalite-ve-bilesenler-yonunden-degerlendirilmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12948Bu çalışmada, Türkiye piyasasında satışa sunulan farklı firmalara ait kremalı gofretlerin bazı kimyasal ve fiziksel özellikleri incelenerek, gofretlerin standartlara uygunluğu ile firmalar arasındaki farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, Türkiye piyasasında satışa sunulan 9 farklı firmadan, 3 farklı üretim döneminde alınan örneklerin analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlerden elde edilen sonuçlara göre, kuru madde değeri ortalama olarak %97, kül %0.4, asitte çözünmeyen kül %0.07, protein %14.2, yağ %24.6, eksrakte edilen yağ asilliği %0.99 ve şeker miktarı ise %20.4 bulunmuştur. Araştırmaya konu olan gofretlerin belli bir standart üretime sahip olmadıkları ve incelenen kimyasal özellikleri bakımından farklı firmalar tarafından üretilen kremalı gofretler arasında istatiksel açıdan fark olduğu (P<0.05) saptanmıştır. Farklı üretim dönemlerinde aynı fabrika tarafından üretilen gofretlerin kalite özellikleri de aynı değildir. Elde edilen sonuçlar üretimde mevcut standartlara uyulmadığını ve standart kalitede üretim için standardizasyona gidilmesinin gerekli olduğunu göstermektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme Ve DiyetetikPiyasaya Sunulan Gofretlerin Kalite ve Bileşenler Yönünden DeğerlendirilmesiArticle142N/AN/A657137448