Karaçal, İlhanBozkurt, Mehmet Alı2025-05-102025-05-1019981018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/52038/farkli-azot-ve-miktarlarda-azotlu-gubrelemenin-aycicegi-cesitlerinde-verim-ve-kaliteye-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/550Bu araştırma Van ekolojik şartlarında dekara 0, 4, 8 ve 12 kg azot düzeyleri ile amonyum sülfat, amonyum nitrat ve üre formlarında verilen azotlu gübrelerin ayçiçeği çeşitlerinde venm ve kaliteye etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, artan oranlarda uygulanan azotlu gübre, tane verimi, bitki boyu, yaprak sayısı, tabla çapı, 1000 tane ağırlığı, sap verimi, sap çapı, tane tutma oram, protein içeriği, yağ ve protein verimini artırmış, tane yağ içeriğinde azalmaya neden olmuştur Azotlu gübre dozlarının etkisiyle tane verimi, 66.8 kg/da'dan 115.4 kg'a, 1000 tane ağırlığı, 31.9g'dan 38.6 g'a, protein verimi, 9.81 kg/da'dan 20.6 kg'a, yağ verimi 31.8 kg/da'dan 51.9kg'a yükselmiştir Verim ve kalite özellikleri için en iyi sonuç azotlu gübre amonyum nitrat formunda verildiğinde elde edilmiştir Farklı ayçiçeği çeşitlerinin verim ve kaliteye etkisi önemli olmuşturtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBitki BilimleriZiraatToprak BilimiFarklı Azot ve Miktarlarda Azotlu Gübrelemenin Ayçiçeği Çeşitlerinde Verim ve Kaliteye EtkisiArticle8N/AN/A434952038