Ağaoğlu, SemaEkici, KamilAlemdar, Süleyman2025-05-102025-05-1019981017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/52100/vanda-acik-olarak-tuketime-sunulan-ayranlarin-mikrobiyolojik-ve-kimyasal-kalitesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/561Bu çalışma, Van'da açık olarak tüketime sunulan ayranların mikrobiyolojik ve kimyasal kalitelerini belirlemek amacıyla yapıldı. Değişik lokanta ve pastanelerden sağlanan toplam 30 adet ayran örneği materyal olarak kullanıldı. Mikrobiyolojik analizler sonucunda ortalama küf-maya sayısı $7.6x10^5$ kob/ml, koliform grubu mikroorganizma sayısı $2.2x10^1$ kob/ml, fekal streptokok sayısı $3.4x10^2$ kob/ml olarak saptandı. Kimyasal analizler sonucunda ise ortalama pH değeri 3.2, asidite değeri laktik asit cinsinden (L.A.) % 0.40 olarak tespit edildi.Sonuç olarak, incelenen ayranların hijyenik kalitelerinin düşük olduğu, örneklerin %100'ünün mikrobiyolojik, % 80'inin ise kimyasal yönden Gıda Maddeleri Tüzüğü ve ilgili standarda uymadıkları belirlendi.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaAnalitikKimyaUygulamalıMikrobiyolojiKimyaTıbbiÇevre BilimleriGıda Bilimi Ve TeknolojisiVan'da Açık Olarak Tüketime Sunulan Ayranların Mikrobiyolojik ve Kimyasal KalitesiArticle91-2N/AN/A575852100