Erdinç, ÇeknasKıpçak, Selma2025-05-102025-05-1020161308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/214886/van-golu-havzasinda-yetistirilen-bazi-fasulye-phaseolus-vulgaris-l-genotiplerinin-tuza-tolerans-seviyelerinin-belirlenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2729Bu çalışmada, Van Gölü Havzası'ndan toplanmış olan bazı fasulye genotiplerinin farklı tuz konsantrasyonlarına karşı göstermiş oldukları tepkiler incelenmiştir. Bu amaçla, yirmi farklı fasulye genotipi, 25 mM ve 50 mM konsantrasyonlarındaki tuz (NaCl) stresine maruz bırakılmıştır. Fasulye genotiplerinde tuza toleransın belirlenmesi için 0-5 skalası, tuza tolerans yüzdesi, yeşil aksam-kök yaş ve kuru ağırlığı ile yeşil aksamda bazı besin elementi (P, K, Ca, Na, K/Na, Ca/Na) içerikleri ve oranları incelenmiştir. Çalışma sonucunda, incelenen fasulye genotiplerinin tuz stresine tepkilerinde geniş bir varyasyonun olduğu tespit edilmiştir. Bu varyasyon içerisinde, G30, G67 ve G75 genotiplerinin tuza tolerant, G2, G71, G78 ve G94 genotiplerinin ise tuz stresine karşı hassas oldukları belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiVan Gölü Havzası'nda Yetiştirilen Bazı Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Tuza Tolerans Seviyelerinin BelirlenmesiArticle263N/AQ3421429214886