Kunter, BirhanKeskin, NurhanOguz, DilhemKaradoğan, BirolKalkan, Nalan Nazan2025-05-102025-05-1020181300-89432791-6375https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/297028/karaerik-cimin-klonlarinin-toplam-fenolik-ve-antioksidan-icerikleri-bakimindan-karsilastirilmasihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/8903Üzüm, insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olan fenolik bileşikler ve antioksidanlarca zengin gıdalariçerisinde değer verilen bir yere sahiptir. Fenolik bileşikler ve antioksidanlar, bileşiminde bulunduklarıüzüm ve üzüm ürünleri yoluyla beslenmeye katıldıklarında bugün bilinen mekanizmalarla insan vücudunazarar veren serbest radikalleri yakalamakta, oksidatif hasara neden olan substratın oksidasyonunu büyükölçüde geciktiren veya engelleyen karşı duruşa hizmet etmektedirler. Bu çalışmada Türkiye asma genpotansiyeli içerisinde Kuzey Doğu Tarım Bölgesi’nin yegâne ve özgün standart sofralık çeşidi olarakönemli Karaerik (Cimin) üzüm çeşidine ait klonlar (Klon 13, Klon 15, Klon 18, Klon 19, Klon 23 ve Klon30), toplam fenolik ve antioksidan özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışmalardaspektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, klonların toplam fenolik bileşikiçerikleri 1.15 mg gallik asit eşdeğeri (GAE) g⁻¹ (Klon 18) ile 2.20 mg GAE g⁻¹ (Klon 13) arasındadeğişirken, antioksidan içerikleri 147.37 μg 100 g⁻¹ (Klon 18) ile 190.05 μg 100 g⁻¹ (Klon 15) arasındadeğişim göstermiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaAnalitikBahçe BitkileriKaraerik (Ci̇mi̇n) Klonlarının Toplam Fenolik ve Antioksidan İçerikleri Bakımından KarşılaştırılmasıArticle47Özel Sayı 1N/AN/A117120297028