Ozdemır, KeremÖzok, Ömrüye2025-05-102025-05-1020192146-814110.33409/tbbbd.595174https://doi.org/10.33409/tbbbd.595174https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/404311/sakarya-ili-ormanlik-alan-topraklarindan-streptomyces-turlerinin-izolasyonu-karakterizasyonu-ve-bazi-ekstraseluler-enzimlerin-uretiminin-belirlenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/3846Bu çalışmada, Sakarya ili sınırlarında bulunan ormanlık alan topraklarından Streptomyces cinsi bakterileri izole edilerek bilgisayaryardımıyla teşhisleri yapılmış ve izolatların amilaz, selülaz, L-asparaginaz, proteaz ve lipaz enzimlerinin aktiviteleri belirlenmiştir.Yapılan renk grubu analizinde izolatlar havasal ve misel rengi esas alınarak 4 ana gruba ayrılmıştır. Teşhisleri tamamlananStreptomyces izolatlarının test sonuçları MVSP 3.2 bilgisayar programı ile birbirleri arasındaki benzerlik dendogramlarıoluşturulmuştur. Tüm izolatların fenotipik ve biyokimyasal karakterleri belirlenerek IDENTAX bilgisayar programına bu verileraktarılmış, cins içerisindeki pozisyonları belirlenerek teşhisleri yapılmıştır. Bu teşhislere göre 80 izolattan 49’unun Streptomycesexfoliatus, 14’ünün Streptomyces atroolivaceus, 1’i Streptomyces albidoflavus,1’i Streptomyces chromofuscus, 1’i de Streptomycespurpureus olduğu belirlenmiştir. Ayrıca tüm izolatların proteaz, amilaz, lipaz, selülaz ve asparaginaz enzim aktiviteleribelirlenmiştirtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessMantar BilimiMikrobiyolojiÇevre BilimleriSakarya İli Ormanlık Alan Topraklarından Streptomyces Türlerinin İzolasyonu, Karakterizasyonu ve Bazı Ekstraselüler Enzimlerin Üretiminin BelirlenmesiArticle71N/AN/A6471404311