Keskin, BilalAndiç, NurayKarslı, Mehmet AkifAkdeniz, Hakkı2025-05-102025-05-1020041017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/72217/determination-of-chemical-compositon-digestible-dry-matter-yields-of-some-silage-type-corn-varietieshttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12932Bu araştırmanın amacı, aynı gün ekilip hasat edildiğinde, Doğu Anadolu bölgesi iklim sartlarında en yüksek sindirilebilir kuru madde verimine sahip silajlık mısır varyetesini/lerini belirlemektir. Bu amaçla degisik özellikte 13 mısır (OSSK-191, OSSK- 247, OSSK-332, OSSK-382, OSSK-552, OSSK-644, Bc-566, Bc-6661, Bc-678, Bc-723, Bc-778, Duanan ve Alpos) çesidi seçilmistir. Mısır çesitleri 24 Eylül tarihinde elle hasat edilmistir. Hasat edilen bitkiler tartılıp, kuru madde için (yaklasık 1500 g tüm bitki) örnek alınmıstır. Kuru madde verimi hesaplanmıstır . Kurutulmuş bütün bitki örnekleri 1 mm elekten geçebilecek sekilde öğütülmüş, kuru madde, ham kül, organik madde, nötral detergent fiber (NDF), asit detergent fiber, ham protein ve in vitro sindirilebilir kuru madde için analiz edilmistir. Kuru madde, organik madde, nötral detergent fiber, asit detergent fiber, ham protein, in vitro sindirilebilirlik, sindirilebilir kuru madde verimi ve ham protein verimi sırasıyla, % 19.36-32.10; % 92.74-94.66; % 50.68-62.62; % 20.12-32.48; 5.83-8.74; 60.77-76.28; 415-1003 kg/da ile 51-108 kg/da arasında degismistir. Sonuç olarak, Bc-566 ve OSSK-247 mısır çesitleri, sindirilebilir kuru madde ve ham protein verimleri baz alındıgında, Dogu Anadolu Bölgesi için en uygun çesitler oldugu sonucuna varılmıstırtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiGıda Bilimi Ve TeknolojisiDetermination of Chemical Compositon, Digestible Dry Matter Yields of Some Silage Type Corn VarietiesArticle151-2N/AN/A192272217