Furan, M. AlpGeboloğlu, Merve Dilek2025-05-102025-05-1020171308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/239072/yetistiriciligi-yapilan-bazi-turk-kisnis-coriandrum-sativum-l-cesitlerinde-genetik-cesitliligin-issr-ve-srap-markoleri-yardimiyla-degerlendirilmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2902Coriandrum sativum L., Umbelliferae / Apiaceae ailesine ait uçucu yağ dahil olmak üzere tıbbi bitki olarak kullanılan bir baharat bitkisidir. Farklı kısımlarındaki çeşitli kimyasal bileşenleri, antibakteriyel, antifungal ve antioksidatif olarak kullanışlıdır. Dolayısıyla gıdaların bozulmasını önleyerek raf ömrünün uzatılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Kişnişin yaprak ve tohumları çoğunlukla geleneksel tedavide kullanılır ve uçucu yağları insanlar için toksik olmaması nedeniyle farmasötik ürünler ve parfüm bileşenlerinde yer alır. Kişniş, moleküler olarak yeterince tanımlanmamıştır. Kişniş ıslah çalışmalarıyla genetik olarak tek düze Coriandrum sativum L çeşitlerine ulaşılabilecektir. Kabul edilebilir Genotipler, germplazmdaki genetik değişkenlik miktarıyla belirlenir ve kişniş için kullanılabilir bilgiler sınırlıdır. Genetik farklılığının belirlenmesinin çalışılması ve ıslah programlarında uygun genotip kullanımının öneminin vurgulanması, kişnişteki genetik tabanı genişletmek için gereklidir. Bu çalışmada; bazı Türk kişniş çeşitleri arasındaki genetik varyasyonlar iki farklı markör tekniği kullanılarak (ISSR ve SRAP) DNA düzeyinde araştırılmış ve ticareti yapılan bu çeşitler arasındaki genetik ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Her iki primer toplam 473 skorlanabilir bant vermiş ve her markörden elde edilen sonuçlar genotipler arasındaki filogenetik ilişkileri göstermiştirtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessGenetik Ve KalıtımBitki BilimleriYetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin Issr ve Srap Marköleri Yardımıyla DeğerlendirilmesiArticle272N/AQ3245251239072