Güleryüz, MuharremBalta, M. FikretÖzrenk, KorayYarılgaç, TarıkKazankaya, Ahmet2025-05-102025-05-1020051300-89432791-6375https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/56986/erzincan-yoresinden-selekte-edilmis-ceviz-juglans-regia-l-seleksiyonlarinin-bazi-kimyasal-ozelliklerinin-belirlenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13051Bu araştırmada Erzincan yöresinden ümitvar olarak seçilmiş 25 ceviz genotipine ait meyvelerin protein, yağ, kuru madde, kül, makro-mikro elementler ile ağır metal içerikleri tespit edilmiştir. Genotiplerde; protein oranı %13.74-22.34, yağ oranı %48.97-66.45, kuru madde oranı %94.67-97.81 ve kül oranı % 1.69-2.24 arasında kaydedilmiştir. Makro element içeriği olarak; azot %2.05-3.33; fosfor 199.9-272.3 mg/100g; potasyum 266.8-639.7 mg/100g; kalsiyum 185.3-902.4 mg/100g; magnezyum 178.7-577.1 mg/100g ve sodyum 10.31-42.76 mg/100g arasında bulunmuştur. Seçilen genotiplerin mikro element içerikleri ise şu şekilde değişmiştir: Demir 1.99-8,38 mg/100g; mangan 2.36-6.37 mg/100g; çinko 1.83-4.57 mg/100g ve bakır 0.93-3.33 mg/100g arasında belirlenmiştir. Ayrıca bu genotiplerde ağır metal elementleri olarak kadmiyum ve kurşun içeriklerine bakılmıştır. Kadmiyum içeriği 0.001-0.018mg/100g arasında değişirken Kurşun içeriğinin en fazla 0.07 mg/100g olduğu saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiKimyaAnalitikBahçe BitkileriKimyaTıbbiZiraat MühendisliğiKimyaİnorganik Ve NükleerErzincan Yöresinden Selekte Edilmiş Ceviz (Juglans Regia L.) Seleksiyonlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin BelirlenmesiArticle341N/AN/A17117556986