Almalı, Mehmet NuriKara, KazımDoğan, İ. Sait2025-05-102025-05-1020011300-1833https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/27264/formul-optimizasyonunda-yanit-yuzeyi-metoduna-gore-debaunun-cuboctahedrom-deneme-tasariminin-kullanimihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/894Çeşitli faktörlere bağlı olarak elde edilen farklı gözlemler arasındaki bağıntıların incelenmesi için baş vurulan \"Yanıt Yüzey Metodu\", etkili olarak gıda sanayiinde ürün geliştirme alanında da kullanılmaktadır. Polinomiyal modelin seçildiği bu araştırmada, deneme noktalarını daha aza indirgemek için DeBaun'un Cuboctahedrom tasarımı kullanılmıştır. Bisküvü yapımında şeker (%45-75), hidrojenize yağ(%15-45) ve su (%16-26) seviyelerinde denemeye alınmıştır. Değerlendirmede bisküvü yüzeyinin çatlama oranı bisküvi kalite kriteri olarak değerlendirilmiştir. Optimum çatlama değeri (1.129) bisküvi üretiminde %21 su, %60 şeker ve %30 hidrojenize yağ kullanılarak elde edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi Ve TeknolojisiFormül Optimizasyonunda Yanıt Yüzeyi Metoduna Göre Debaun'un Cuboctahedrom Deneme Tasarımının KullanımıOther142N/AN/A34335227264