Melek, SuleŞahin, ÖmerEkin, SuatAkkoyun, Hurrem Turanİzgi, Mehmet SaitBengü, Aydın ŞükrüAkkoyun, Mahire Bayramoğlu2025-05-102025-05-1020202149-636610.46810/tdfd.819741https://doi.org/10.46810/tdfd.819741https://hdl.handle.net/20.500.14720/18595Bu çalışmada, sıçanlarda civa II klorür'ün meydana getireceği beyin hasarının engellenmesinde borik asit (BA)'in koruyucu etkileri araştırıldı. Deneyde 200-300 gr ağırlığında, 24 adet yetişkin, Wistar albino cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar, Grup I (Kontrol,n:8):İzotonik serum uygulandı (i.p), Grup II (civa II klorür (HgCl2),n:8):Oral yol ile (0.01 g/kg), Grup III (HgCl2+BA,n:8): Oral yol ile HgCl2 (0.01 g/kg/gün) + BA (3.25mg/kg/gün) (i.p) konsantrasyonda uygulaması yapıldı. Tüm gruplardaki ratlar 10. günün sonunda sakrifiye edilerek beyin dokuları alındı. Biyokimyasal parametrelerden SOD, CAT ve GSH-Px antioksidan enzim aktiviteleri ölçüldü. Ayrıca histopatolojik olarak değerlendirildi. SOD enzim aktivitesi değerlendirildiğinde; Hg uygulanan grupta kontrole oranla azaldığı (p˂0.001) görüldü. BA, uygulanan grupta ise aktivitenin HgCl2 grubu ile kıyaslandığında arttığı (p˂0.001) tespit edildi. CAT enzim aktivitesi değerlendirildiğinde; kontrole oranla HgCl2 ve HgCl2+BA uygulanan gruplarda aktivitede azalma (p˂0.001) olduğu görüldü. HgCl2 uygulanan grupla karşılaştırıldığında BA uygulanan grupta enzim aktivitesinde artış belirlendi. GSH-Px enzim aktivitesi değerlendirildiğinde ise; kontrol grubu ile kıyaslandığında HgCl2 (p˂0.001) ve HgCl2+BA (p˂0.05) uygulanan gruplarda aktivitenin azaldığı görüldü. Ayrıca HgCl2 uygulanan grup ile karşılaştırıldığında BA uygulanan grupta artış olduğu görüldü (p˂0.001). SOD, CAT ve GSH-Px gibi antioksidan enzim aktivitelerinin anlamlı olarak değiştiği ve beyin dokusu histopatolojik incelemede BA'nın koruyucu etkisi olabileceği düşünülmektedir.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessTıbbi Araştırmalar DeneyselNörolojik BilimlerBiyokimya Ve Moleküler BiyolojiCiva Iı Klorürün Sıçan Beyin Dokusunda Oluşturduğu Toksisiteye Karşı Borik Asidin Koruyucu Etkisinin İncelenmesiArticle92N/AN/A127133