Balta, FıkrıMuradoğlu, Ferhad2025-05-102025-05-1020101308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/108921/ahlat-bitlis-yoresinden-selekte-edilen-cevizlerin-juglans-regia-l-bazi-fiziksel-ve-kimyasal-ozelliklerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2190Bu araştırmada, Ahlat yöresinden selekte edilen 15 ümitvar ceviz genotipinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerine yer verilmiştir. Ümitvar genotiplerde meyve ağırlığı 9.91-15.22 g, iç ağırlığı 5.00-6.24 g, iç oranı %40.9-52.3 değerleri arasında kaydedilirken; yağ, protein, kül ve nem oranları sırasıyla % 51.5-62.8, % 15.5-23.3, % 2.2-4.2 ve % 1.0-2.4 olarak belirlenmiştir. Seçilen genotiplerin meyveleri (100 g iç ceviz) ortalama olarak % 3.11 N, 399.55 mg/100g P, 616.00 mg/100g K, 169.04 mg/100g Ca, 296.27 mg/100g Mg ve 20.25 mg/100 g Na içermişlerdir. Tüm genotiplerin meyvelerinde potasyum içeriği diğer elementlerden daha yüksek bulunurken, bunu fosfor, magnezyum, kalsiyum ve sodyum içerkleri takip etmiştir. Bununla birlikte, meyvelerde Cu içeriği 0.35 mg/100g ile 1.43 mg/100g arasında tespit edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiGıda Bilimi Ve TeknolojisiBitki BilimleriAhlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans Regia L) Bazı Fiziksel ve Kimyasal ÖzellikleriArticle201N/AQ34145108921