Karaçal, İlhanBozkurt, Mehmet Alı2025-05-102025-05-1020001300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/25535/farkli-azotlu-gubre-doz-ve-formlarinin-ayciceginde-besin-elementi-icerigine-etkilerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/777Bu araştırma Van ekolojik şartlarında dekara 0, 4, 8 ve 12 kg azot düzeylerinin farklı vejetasyon dönemlerinde ve bitkinin farklı kısımlarında besin elementi içeriğine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, artan oranlarda verilen azotlu gübre yaprağın azot ve potasyum içeriğini, tane, sap ve tablanın azot içeriği ile sapın potasyum içeriğini artırırken, yaprağın fosfor, demir, mangan içeriklerinin, tane, sap ve tablanın fosfor, kalsiyum, magnezyum ile çinko içeriklerinin azalmasına neden olmuştur. Yaprağın azot, fosfor, kalsiyum, mangan içerikleri, tane, sap ve tablanın azot içerikleriyle tane ve sapın kalsiyum içerikleri farklı azot formlarından etkilenmiştir. Besin elementi içeriğine bitki çeşitlerinin etkisi önemli bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiBitki Bilimleriİstatistik Ve OlasılıkZiraatToprak BilimiFarklı Azotlu Gübre Doz ve Formlarının Ayçiçeğinde Besin Elementi İçeriğine EtkileriOther61Q3Q39910525535