Kenar, BeytullahAlişarlı, MustafaAkkaya, LeventKara, Recep2025-05-102025-05-1020051301-9988https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/78532/tavuk-etleri-kofte-ve-burgerlerinde-listeria-monocytogenesin-varligi-ve-yayginligihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13150ÖZET: Bu çalışmada, Afyonkarahisar'da kasap ve marketlerden tüketime sunulan 50 adedi but, 50 adedi göğüs, 50 adedi kanat, 50 adedi hamburger ve 50 adedi tavuk köfte olmak üzere toplam 250 tavuk eti ve ürünü L. monocytogenes yönünden incelenmiştir. L. monocytogenes; tavuk butlarda % 38 (19/50), tavuk göğüslerde % 24 (12/50), tavuk kanatlarda % 30 (15/50), tavuk hamburgerlerde % 22 (11/50) ve tavuk köftelerde % 26 (13/50) oranlarında belirlenmiştir. Sonuçlar, incelenen bakteri yönünden tavuk eti ve ürünlerinin halk sağlığı açısından büyük bir risk taşıdığını göstermektedir. Bu nedenle, tavuk etleri ve ürünlerinin insan sağlığı açısından güvenilir olması için personel ve işletme hijyenine özel hassasiyet gerektiren uygun üretim tekniklerinin hayata geçirilmesi, kalite güvenliğinin sağlanabilmesi için tehlike analizleri ve kritik kontrol noktalan sisteminin kurularak tüm prensiplerine özenle uyulması gereklidir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi Ve TeknolojisiVeterinerlikTavuk Etleri, Köfte ve Burgerlerinde Listeria Monocytogenes'in Varlığı ve YaygınlığıArticle161N/AN/A91478532