Kalkan, Fatih2025-05-102025-05-1020171308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/227765/ilk-kirma-valsleri-surecinde-bazi-isletme-parametrelerinin-bugday-boyut-kucultme-islemi-uzerindeki-etkilerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2886Bu çalışmada, vals hızının ve vals aralığının buğday boyut küçültme işlemi üzerindeki etkileri çalışılmış; ayrıca buğdayın mevcut nem içeriği için bazı fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Deneyler için, vals hızları sırasıyla 500 ve 525 dev dak-1 ve vals aralıkları 0.6, 0.7 ve 0.8 mm olarak seçilmiştir. Çalışmada materyal olarak Yumuşak Beyaz Kışlık buğday kullanılmıştır. Mevcut nem içeriğinde, buğday çeşidinin geometrik ortalama çap, kalınlık boyutu, bin tane ağırlığı, hacim ağırlığı ve NIR sertlik indeksi değerleri sırasıyla 3.88 mm, 2.81 mm, 43.03 g, 816.20 kg m-3, and 40 olarak saptanmıştır. Söz konusu bu buğday çeşidinin protein içeriği %9.0 k.b. olarak belirlenmiştir. Öte yandan partikül boyut dağılımı, genelde, vals hızından istatistiksel olarak etkilenmezken, vals aralığından istatisksel olarak etkilenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat Mühendisliğiİlk Kırma Valsleri Sürecinde Bazı İşletme Parametrelerinin Buğday Boyut Küçültme İşlemi Üzerindeki EtkileriArticle271N/AQ37781227765