Yur, FatmagülDeğer, YeterKılıçalp, Dide2025-05-102025-05-1020081017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/82497/elektromanyetik-radyasyona-maruz-birakilan-kobaylarin-serum-bakir-ve-cinko-seviyelerine-yesil-cayin-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13415Çalışmada cep telefonundan kaynaklanan elektromanyetik dalgalara maruz bırakılan ve yeşil çay uygulanan kobaylarda serum bakır ve çinko seviyeleri incelendi. Materyal olarak 28 kobay (Guinea pig) kullanıldı ve 4 gruba (n=7) ayrıldı. Hayvanlar kafeslere yerleştirilen cep telefonlarından, günde 20 dakika konuşma modunda, 23 saat 40 dakika standby konumunda 900-MHz elektromanyetik radyasyona (217-Hz pulse rate, 2-W maximum peak power, SAR 0,95 w/kg) maruz bırakıldı. Serum çinko seviyelerinde gruplar arasında önemli bir farklılık görülmezken, elektromanyetik radyasyona maruz bırakılan grupta, serum bakır seviyeleri ve Cu/Zn oranının kontrole oranla düşük olduğu (p<0.05) gözlendi. Elektromanyetik radyasyona maruz bırakılan gruba (Grup B) oranla, elektromanyetik radyasyona maruz bırakılıp yeşil çay ekstraktı uygulanan grupta (Grup C) ise serum bakır seviyesi ve Cu/Zn oranının yüksek (p<0.05) olduğu görüldü. Sonuç olarak, elektromanyetik radyasyonun hücrelerde hasara neden olarak serbest radikal oluşumunda etkili olduğu ve yeşil çayın serum iz element seviyelerinde değişikliğe neden olduğu görüldütrinfo:eu-repo/semantics/openAccessTıbbi Araştırmalar DeneyselVeterinerlikElektromanyetik Radyasyona Maruz Bırakılan Kobayların Serum Bakır ve Çinko Seviyelerine Yeşil Çayın EtkisiArticle192N/AN/A535682497