Ağaoğlu, SemaAlemdar, SüleymanDede, Semiha2025-05-102025-05-1020071011-2057https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/74697/van-bolgesi-su-kaynaklarinin-fiziko-kimyasal-kalitesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13332Bu çalışmada, Van merkez ve ilçelerinde (Erciş, Özalp, Saray, Muradiye, Çaldıran, Gürpınar, Gevaş ve Edremit) bulunan kuyu, dere, kaynak/çeşme, musluk ve depo sularının fiziko-kimyasal nitelikleri incelendi. Bu amaçla ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış dönemlerinde 100 farklı kaynaktan sağlanan toplam 366 örnek materyal olarak kullanıldı. Örneklerde pH, renk, bulanıklık, sıcaklık, toplam sertlik, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, klorür, elektriksel iletkenlik, karbondioksit, karbonat, bikarbonat, sülfat, fosfat ve organik madde analizleri yapıldı. Araştırma bulgularına göre; merkez ve ilçelerdeki kaynak/çeşme sulan ile ilçelerdeki depo sularında belirlenen bulanıklık düzeyleri ilgili yönetmelikte bildirilen kriterlere uygun bulunmadı. Ayrıca, merkez ve ilçelerdeki kuyu sularında klorür, renk, bulanıklık, elektriksel iletkenlik ve sülfat, kaynak/çeşme sularında renk ve sülfat, derelerde sertlik; merkezdeki derelerde magnezyum ve renk, kaynak/çeşme sularında klorür ve bulanıklık, ilçelerdeki kaynak/çeşme sularında ise elektriksel iletkenlik düzeyi İçme ve Kullanma Suları Standardı'nda bjldirilen sınır değerlerden daha yüksek bulundu. İncelenen su kaynaklarında tespit edilen karbondioksit düzeyleri su kalite kriterlerine uygun bulunmadı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSu KaynaklarıÇevre BilimleriVan Bölgesi Su Kaynaklarının Fiziko-kimyasal KalitesiArticle232N/AN/A253974697