Koyuncu, Prof. Dr. Mehmet AliÇavuşoğlu, Şeyda2025-05-102025-05-1020011300-76881308-6529https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/27666/van-da-yetistirilen-dixired-ve-hale-haven-seftali-cesitlerinin-derim-oncesi-ve-derim-sonrasi-fizyolojileri-uzerine-bir-arastirmahttps://hdl.handle.net/20.500.14720/837Bu çalışmada, Van'da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin meyve gelişimi, farklı derim tarihlerindeki meyve özellikleri ve soğukta muhafazaları incelenmiştir. İki yıl (1997-98) boyunca gelişme periyodu içinde meyve boyutları haftalık aralıklarla ölçülmüş ve çeşitlerin meyve gelişme eğrileri ortaya çıkartılmıştır. Dört farklı dönemde derilen çeşitlerin ortalama meyve ağırlıkları, meyve eti sertlikleri, suda çözünebilir kuru madde içerikleri, şeker oranlan, titre edilebilir asillik ve pH değerleri gibi bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Çalışmada ayrıca, dördüncü derimde elde edilen meyveler 0°C sıcaklık ve % 90 nispi nem içeren soğuk odada beş hafta süreyle muhafaza edilmiştir. Deneme sonunda bu koşullarda Dixired çeşidinin 3-4 hafta, Hale Haven çeşidinin ise 4 hafta süreyle depolanabileceği belirlenmiştirtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriBitki BilimleriVan' Da Yetiştirilen Dixired ve Hale Haven Şeftali Çeşitlerinin Derim Öncesi ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerine Bir AraştırmaOther51N/AN/A14715727666