Karadaş, KöksalGüler, Fatih2025-05-102025-05-1020212146-05742536-461810.21597/jist.843569https://doi.org/10.21597/jist.843569https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/468869/igdir-ilinde-domates-uretim-maliyetinin-belirlenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/18910Bu çalışmanın amacı Iğdır İlinde domates üretim maliyetini belirlemektir. Çalışmada Iğdır ve İlçelerinde BasitTesadüfi Örnekleme Yöntemi ile belirlenen 105 adet domates üreten işletmeden elde edilen veriler kullanılmıştır.Domates maliyetinin hesaplanmasında “Tek Ürün Bütçe Analiz Yöntemi” kullanılmıştır. Çalışmada işletmelerinortalama 6.07 da alanda domates ürettikleri ve dekara 5 454.76 kg ürün elde ettikleri belirlenmiştir. Ürün satış fiyatı0.29 $ $kg^{-1}$ , birim maliyet 0.15 $ $da^{-1}$ olup bölge domates üreticisi kg başına 0.14 $ net kâr elde etmiştir. Dekara üretimmasrafı toplamı 830.90 $, Gayri Safi Üretim Değeri (GSÜD) 1 608.36 $, Brüt Kâr 844.70 $ ve Net Kâr ise 777.71 $olarak hesaplanmıştır. Üretim masraflarının %91.94’ünü değişen masraflar, %8.06’sını ise sabit masraflaroluşturmaktadır. Değişen masraflar içerisinde en fazla payı %45.18 ile hasat masrafları alırken; sabit masraflariçerisinde en fazla payı %65.78 ile tarla kirası almaktadır. Dekara 3.64 $ mazot ve gübre desteği alan domates üreticisiçalışmanın yapıldığı 2016 yılında domatesin değer fiyattan satılması sonucu üretim faaliyetini kârlı bir şekildetamamlamıştır. Ürün işleme tesisi veya kooperatif kurmak gibi ürün pazar değerinin yeterli düzeyde gerçekleşmesinisağlayacak tedbirlerin alınması üreticinin üretim faaliyetine devam etmesi bakımından önem arz etmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriTarımsal Ekonomi Ve PolitikaİktisatIğdır İlinde Domates Üretim Maliyetinin BelirlenmesiArticle113N/AN/A23502356468869