Yılıdırım, İbrahimÇiftçi, KenanCeylan, MelikeTerin, Mustafa2025-05-102025-05-1020212148-364710.30910/turkjans.891696https://doi.org/10.30910/turkjans.891696https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/440620/damizlik-sigir-yetistiricileri-birligine-uye-olan-ve-olmayan-sut-sigirciligi-isletmelerinde-yeniliklerin-benimsenme-durumu-van-ili-ornegihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/19046Tarımsal üretimde yeni yöntem ve tekniklerin uygulanması, üretim faktörlerinin daha verimli ve etkinkullanılması için oldukça önemlidir. Bu çalışmada Van İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan veolmayan süt sığırcılığı işletmelerinde belirlenen bir takım tarımsal yeniliklerin kullanımı ve bu yeniliklerinkullanımına etki eden sosyo demografik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini,Van İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan ve olmayan toplam 178 işletmeden toplanan anket verilerioluşturmaktadır. Çalışmada işletmelerin yenilikleri benimseme durumları düşük, orta ve yüksek olmak üzere 3grupta incelenmiştir. İşletmelerin kullandığı yeniliklerin benimsemesine etki eden sosyo demografik faktörlerSıralı Probit Model ile analiz edilmiştir. Araştırmada işletmelerin %18.0’inin düşük, %53.9’unun orta ve%28.1’inin yüksek benimseme grubunda yer aldıkları belirlenmiştir. Model sonuçlarına göre, toplam gelir içindesüt sığırcılığının payının artması, süt sığırcılığı ile ilgili kursa katılma, tarım dışı gelire sahip olma, arazi genişliği,sağım öncesi ve sonrası meme temizliği yapma ve yararlanılan tarımsal destek sayısı değişkenlerinin daha fazlasayıda tarımsal yeniliğin uygulamasına pozitif, tarımsal kredi kullanımının ise negatif yönde etkilediğibelirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessNüfus İstatistikleri BilimiSosyal ÇalışmaTarımsal Ekonomi Ve PolitikaİşletmeSağlık Politikaları Ve HizmetleriZiraat MühendisliğiDamızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Olan ve Olmayan Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yeniliklerin Benimsenme Durumu: Van İli ÖrneğiArticle83N/AN/A585593440620