Isleyici, OzgurSancak, Yakup Can2025-05-102025-05-1020061017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/72580/cigkoftelerin-mikrobiyolojik-kalitesi-uzerine-bir-arastirmahttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13231Bu arastırma, Van'da tüketilen çig köftelerin mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıs ve 50 adet çig köfte örnegi materyal olarak kullanılmıstır. Çig köfte örneklerinde toplam aerobik mezofilik mikroorganizma, Enterobactericeae, enterokok, koliform, E. coli, S. aureus, Pseudomonas spp., sülfit indirgeyen anaerob mikroorganizma, Lactobacillus spp. ve maya/küf sayıları sırasıyla 6.40±0.86, 4.59±0.90, 3.15±1.39, 4.17±1.26, 1.91±1.37, 1.71±1.79, 3.81±0.50, 0.57±0.68, 5.86±1.11 ve 4.44±1.38 log10 kob/g olarak belirlenirken, hiçbir örnekte Salmonella tespit edilememis, ortalama pH degeri ise 4.92±0.36 olarak bulunmustur. Sonuç olarak; çig köftelerin hijyenik kalitelerinin iyi olmadıgı, degisik düzeylerde istenmeyen mikroorganizmalarla kontamine oldugu ve halk saglıgı açısından potansiyel bir tehlike olusturabilecegi sonucuna varılmıstır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHalk Ve Çevre SağlığıMikrobiyolojiGıda Bilimi Ve TeknolojisiÇiğköftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir AraştırmaArticle171-2N/AN/A818672580