Yurt, BayramKüçüköner, ErdoğanTarakçı, Zekai2025-05-102025-05-1020031300-30701309-6273https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/30047/darende-dumas-cokeleginin-yapilisi-ve-bazi-ozellikleri-uzerine-bir-arastirmahttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12843Bu çalışmada Malatya ile Darende ilçesinin değişik yörelerinde imal edilen Darende Dumas çökeleğinin yapılışı ve imal edilen çökeleklerden 12 adet örnekte kimyasal, mikrobiyolojik ve mineral madde analizleri yapılmıştır. Kimyasal analizlerden elde edilen ortalama değerler: kurumadde oranı %34.93, yağ %8.01, kurumaddede yağ %22.08, kül %2.39, protein %21.66, tuz %1.64, asillik (laktik asit cinsinden) %1.67, suya geçen azot %0.12 ve olgunlaşma oranı ise %4.08 olarak bulunmuştur. Mikrobiyolojik analiz sonucunda ortalama olarak total bakteri sayısı 9.23x106 adet/g, koliform gurubu bakteri sayısı 1.958x102 adet/g, maya ve küf sayısı 1.089x107 adet/g ve laktik asit bakterileri sayısı 1.496x106 adet/g olarak bulunmuştur. Mineral madde analizi sonucunda Ca 407.29 ppm, K 979.10 ppm, Fe29.30ppm, Mg 16.66 ppm, Cu 15.71 ppm, ZN 4.41 ppm ve Mn 2.60 ppm olarak tespit edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi Ve TeknolojisiDarende Dumas Çökeleğinin Yapılışı ve Bazı Özellikleri Üzerine Bir AraştırmaArticle284N/AN/A42142730047