Alemdar, SüleymanDostbil, NurselAğaoğlu, Sema2025-05-102025-05-1020051017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/72434/the-antibacterial-efficiency-of-some-herbs-used-in-herby-cheesehttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13160Bu çalışmada, otlu peynire katılan otlardan sirmo, mendo, heliz, sov ve siyabu’nun bazı patojen bakteriler üzerindeki inhibitör etkinliği araştırıldı. Örneklerin dietil eter ekstraktları Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis ve Staphylococcus aureus üzerinde disk difüzyon yöntemi ile in vitro olarak denendi. Sonuç olarak; sirmo’nun test suşlarının tümü üzerinde değişik düzeylerde olmak üzere inhibitör bir etkiye sahip olduğu tespit edildi. Mendo K. pneumoniae, P. aeruginosa ve S. aureus üzerinde etkili olurken, heliz’in P. aeruginosa, E. faecalis ve S. aureus üzerinde inhibitör etki gösterdiği belirlendi. En zayıf inhibitör aktivite sov ve siyabu’da gözlendi.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi Ve TeknolojisiVeterinerlikThe Antibacterial Efficiency of Some Herbs Used in Herby CheeseArticle162N/AN/A394172434