Boynukara, BanurGulhan, Timur2025-05-102025-05-1019971017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/54740/insan-ve-sigir-orijinli-staphylococcus-aureus-suslarinin-cesitli-biyokimyasal-ozellikleri-ie-antibiyotiklere-duyarliliklarinin-karsilastirilmasihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/448Bu çalışmada, subklinik mastitisli sığırların sütlerinden izole ve identifiye edilen 50, insan boğaz kültürlerinden izole ve identifiye edilen 50 adet Staphylococcus aureus suşunun patojeniteyi direkt ya da dolaylı olarak belirleyen çeşitli biyokimyasal özellikleri ile antibiyotik duyarlılıkları karşılaştırıldı. Bu araştırmanın sonucunda, subklinik mastitisli sığırların sütlerinden ve insanların boğaz kültürlerinden izole edilen Staphylococcus aureus suşlarının glikoz ve mannitol'ün aerop ve anaerop fermentasyonu, clumping factor, $\\beta$ -hemolizin, tüp koagulaz, DNase ve stafilokmaz testi gibi biyokimyasal özelliklen bakımından benzer (p>0.05), sarı ve beyaz pigment, $\\alpha$ -toksin oluşturma, protein-A, lesitinaz ve kazeinaz testi gibi biyokimyasal özellikler bakımından ise farklı (p<0.05) olduğu saptandı. Sığır ve insan orijinli suşların değişik antibiyotiklere duyarlılıkları karşılaştırıldığında ise; vankomisın, basitrasın, penisilin-G, metisılın, siprofloksasın ve sefaperozon+sulbaktanva duyarlılıklarının benzer (p>0.05), novobiosin, eritromisin, ampisilin+sulbaktam'a duyarlılıklarının farklı (p<0.05) olduğu ortaya konuldu.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHalk Ve Çevre SağlığıMikrobiyolojiKimyaTıbbiBiyoteknoloji Ve Uygulamalı MikrobiyolojiİmmünolojiVeterinerlikİnsan ve Sığır Orijinli Staphylococcus Aureus Suşlarının Çeşitli Biyokimyasal Özellikleri İe Antibiyotiklere Duyarlılıklarının KarşılaştırılmasıArticle81-2N/AN/A586754740